Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
13.08.2018 08:25

Šahy chcú rozšíriť protipovodňové opatrenia v Tešmaku


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Šahy sa uchádza o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia na vybudovanie protipovodňových opatrení mimo vodného toku v mestskej časti Tešmak. Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú 232-tis. eur.


Podľa vedúcej ekonomického oddelenia Mestského úradu v Šahách Klaudie Karvaiovej predstavuje spolufinancovanie mesta 11.620 eur. Mestskí poslanci schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok, aj zabezpečenie finančných prostriedkov na spolufinancovanie projektu vo výške rozdielu celkových oprávnených výdavkov a poskytnutého príspevku, či zabezpečenie financovania prípadných neoprávnených výdavkov z rozpočtu mesta.       

Predmetom riešenia protipovodňových opatrení je spomalenie povodňového prietoku v hornej časti suchého koryta pred zastavanou časťou a navrhované vybudovanie retenčných nádrží s kombinovanou úpravou kameninovo-betónovým prehradením alebo guľatinovým prehradením. To má za úlohu spomaliť a zadržať prietok vody v koryte počas povodňových stavov, ktoré výrazne prevyšujú kapacitu existujúceho profilu. V spodnej časti prehradenia je navrhovaný retenčný prietok betónovou rúrou. Povodňový prietok prevyšujúci kapacitu odtokovej rúry bude postupne akumulovaný v retenčnom priestore nádrže až po prepad v hrádzi.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2017
Obec Utekáč chce urobiť protipovodňové opatrenia na 3 tokoch
Protipovodňové opatrenia na potokoch Guzmánka, Krahuľčová a Lichý potok chcú v dohľadnom čase uskutočniť v obci Utekáč v okrese Poltár. Stavba sa však zrealizuje až po získaní finančných prostriedkov z eurofondov.
viac
26.09.2017
Do roku 2021 pripravuje SVP protipovodňové stavby za 320 miliónov eur
Využiť možnosti financovania z posledného obdobia európskych štrukturálnych fondov či budovanie ďalších protipovodňových opatrení. To sú ciele, s ktorými do nasledujúceho obdobia vstupuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pripomínajúci si 20. výročie svojho založenia.
viac
24.07.2018
Na obnovu úradu získali 415-tis. eur, práce by mali ukončiť v marci 2019
Obec Očová v okrese Zvolen získala z eurofondov viac ako 415.420 eur na obnovu obecného úradu. Nenávratný finančný príspevok je určený na zníženie energetickej náročnosti a stavebných úprav na obecnom úrade a predstavuje 95 % z celkových oprávnených výdavkov.
viac
15.11.2023
Poslanci schválili investície do protipovodňových opatrení
Mestskí poslanci v Kežmarku tento týždeň schválili investície do protipovodňových opatrení, mestských pamiatok či mestských organizácií, zvýšiť chcú aj úrovne školstva. Informovala o tom Elena Smrigová z tamojšieho mestského úradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %