Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.05.2016 01:00

120. výročie príchodu prvého vlaku


Najstaršia fotografia prievidzskej železničnej stanice, vyhotovená pravdepodobne pri príležitosti jej otvorenia v roku 1896. Zdroj: Monografia mesta Prievidza.


Nostalgické jazdy parným vlakom do Veľkých Bielic a späť budú hlavným lákadlom osláv 120. výročia od príchodu prvého vlaku na hornú Nitru, ktoré sa konajú v sobotu 14. mája 2016.


Pri príležitosti 120. výročia príchodu prvého vlaku na hornú Nitru pripravujú Prievidzský parostrojný spolok v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región HORNÁ NITRA - BOJNICE a ďalšími partnermi 14. mája 2016 nostalgické jazdy dvoch vlakov, ktoré bude ťahať parný rušeň 475.196. Vlaky budú vypravené na trase z Prievidze do Veľkých Bielic a späť.

Prvý vlak bude z Prievidze odchádzať o 7:35 a z Veľkých Bielic bude vypravený o 10:14. V čase od 11:30 do 12:30 cestujúci týmto vlakom absolvujú aj jedinečnú prehliadku Elektrární Nováky priamo z parného vlaku. Príchod prvého parného vlaku do Prievidze je naplánovaný na 13:00. Príchod tohto protokolárneho vlaku do železničnej stanice Prievidza bude hlavným momentom osláv. Symbolicky prejde po trase z Veľkých Bielic do Prievidze rovnako ako pred 120 rokmi prišiel do okresného mesta prvý vlak.

V železničnej stanici Prievidza bude pripravený kultúrny program a okrem neho aj bohaté sprievodné aktivity. Počas celého dňa bude v areáli železničnej stanice výstava rušňov a historických vozňov. Pre návštevníkov podujatia budú na železničnej stanici pripravené aj stánky s občerstvením. Ako sprievodné podujatie je pripravený Hornonitriansky modelársky deň na zimnom štadióne v Prievidzi, kde budú vystavené modulové koľajiská, predvedené dynamické ukážky modelov áut, tankov, lietadiel a vrtuľníkov ako aj RC modely či dobová výstroj a výzbroj Klubu vojenskej histórie.

Jazda druhého parného vlaku na trase Prievidza - Veľké Bielice je naplánovaná popoludní, s odchodom z Prievidze o 14:45 a príchodom o 17:50. Oba parné vlaky zastavujú aj v staniciach a zastávkach Nováky, Zemianske Kostoľany, Oslany, Veľké Uherce a Partizánske.

Jednosmerné cestovné na trase Prievidza - Veľké Bielice bude 5 eur, detský lístok bude za 3 eurá (deti do 15 rokov). Cestovné lístky do parného vlaku sa budú predávať na nástupištiach a vo vlakoch. K parným vlakom budú premávať aj mimoriadne prípojové spoje motorovými vlakmi do Prievidze z Handlovej a Nitrianskeho Pravna.

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
11.10.2016
Historickým vláčikom oslávia 80. výročie trate Margecany – Červená Skala
Okrúhle výročie jednej z našich najkrajších železničných tratí môžete osláviť nostalgickou jazdou v nedeľu 16. októbra. Na trase Košice – Margecany - Gelnica – Mníšek nad Hnilcom a späť vypravia organizátori historické motoráky pre verejnosť aj pozvaných hostí.
viac
01.02.2018
Samosprávy pozývajú k spolupráci na tvorbe Akčného plánu rozvoja hornej Nitry
Pracovný trh regiónu hornej Nitry čaká nevyhnutná transformácia. Aby pracovné príležitosti pre jeho obyvateľov ostali zachované, je nevyhnutná úzka spolupráca regionálnych samospráv, štátu i súkromného sektora.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %