Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.06.2019 10:10

Atlas rómskych komunít vyjde po lete, predpokladá ministerka vnútra D. Saková


Atlas rómskych komunít - 2013. Ilustračná snímka zdroj: MV SR


Aktualizovaný Atlas rómskych komunít by mohol vyjsť po letných prázdninách. Predpokladá to ministerka vnútra SR Denisa Saková.


Šéfka rezortu, pod ktorý patrí aj úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, priznala, že v súčasnosti sa ešte finalizuje zoznam obcí s marginalizovanou rómskou komunitou, spĺňajúcich podmienky indexu podrozvinutosti. Tabuľka určuje zoznam obcí, do ktorých má podľa miery naliehavosti smerovať finančná pomoc na odstránenie segregácie a zlepšenie životných podmienok rómskych komunít.       

"Vždy, keď niečo vytvoríte a náhodou nejaká obec z toho vypadne, ktorá tam predtým bola, tak sú o tom siahodlhé diskusie a snažia sa jednotliví starostovia a starostky obcí argumentovať tým, že by tam naspäť mali patriť, ale ja dúfam, že ho čoskoro už uzavrieme, aby sme mohli tie jednotlivé finančné prostriedky najmä zo štrukturálnych európskych fondov delegovať tam, kde sú najviac potrebné,“ uviedla ministerka.       

Zber dát pre Atlas rómskych komunít realizoval Inštitút pre výskum práce a rodiny (IVPR) pri Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Zistenia prieskumu slúžia ako pramenná databáza na analýzu situácie Rómov na Slovensku a podklad na prijímanie opatrení.       

Prvý Atlas rómskych komunít zrealizovali v roku 2004, druhý priniesol dáta mapujúce situáciu z roku 2013. Dokument sa týkal nielen počtu Rómov podľa jednotlivých krajov, okresov a obcí, ale aj hodnotenia kvality životných podmienok v lokalitách, ktoré obývajú.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2018
Á. Ravasz: Zistenia nového Atlasu rómskych komunít očakávame vo februári 2019
Aktuálny detailný prehľad o stave rómskej menšiny v SR by odborná i laická verejnosť mala mať k dispozícii na začiatku budúceho roka. V súvislosti s prípravou nového Atlasu rómskych komunít o tom informoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.
viac
05.08.2019
Ábel Ravasz: Otvárame verejnú konzultáciu nového Atlasu rómskych komunít
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravuje tretie vydanie Atlasu rómskych komunít, ktorého cieľom je priniesť nové zistenia o kvalite života Rómov na Slovensku.
viac
01.02.2021
Odborníci z PSK doplnili do máp údaje z obcí s rómskou populáciou
Terénny zber dát v šiestich obciach Prešovského samosprávneho kraja (PSK) s rómskou populáciou upozornil odborníkov na viaceré dôležité zistenia, ktoré sa týkajú aj tamojších obydlí.
viac
19.03.2022
Dnes si v 15 obciach volia starostov i poslancov
Dnes - v sobotu - o 7.00 h sa v 15 obciach otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich voľbách vyberajú nových starostov i poslancov obecného zastupiteľstva. Voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %