Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
08.08.2017 09:30

Belianska jaskyňa je pre verejnosť prístupná 135 rokov


Palmová sieň v Belianskej jaskyni.


6. augusta 2017 uplynulo už 135 rokov od slávnostného sprístupnenia Belianskej jaskyne verejnosti. Jaskyňa bola pritom známa zlatokopom už od roku 1826, o čom svedčia uhľom písané mená a dátumy na jej stenách.


Až objavná cesta Júliusa Husza a Jána Britza, obyvateľov Spišskej Belej dňa 5. 8. 1881 bola úspešná. Na ďalších objavoch sa podieľali aj ďalší obyvatelia Spišskej Belej – A. Kaltstein a I. Verbovský. Verejnosti ju sprístupnili 7. 8. 1882 a elektricky osvetlili 1896 ako jednu z prvých jaskýň na svete.

Belianska jaskyňa je jedinou sprístupnenou jaskyňou vo Vysokých Tatrách a patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku.

Dĺžka jaskyne je 3 829 m s výškovým rozdielom 168 m. Do vstupných častí, prístupných prerazeným tunelom, ústia komínové priestory vedúce od horného, pôvodného vchodu, situovaného 82 m nad terajším vchodom. Výstupné a zostupné časti prehliadkovej trasy, podmienené medzivrstevnými plochami vápencov, stúpajú od Rázcestia a miestami sú rozšírené rútením do dómovitých a sieňovitých priestorov (Zrútený dóm, Dóm trosiek). Na viacerých úsekoch sa zachovali oválne tvary vodnej modelácie (Rúrovitý dóm, Dlhá chodba, Priepasťová chodba). Značnú vertikálnu členitosť jaskyne dotvárajú priepasti (Hladová priepasť, Peklo) a komíny.

Upútajú sintrové vodopády (Vysoký dóm, Dóm SNP, Vodopádový dóm, Hudobná sieň) a pagodovité stalagmity (Palmová sieň). Bohato sú zastúpené aj iné formy sintrovej výplne (Galéria, Klenotnica, Biela sieň). Teplota vzduchu je 5,0 až 6,3 °C, relatívna vlhkosť 90 až 97 %.

V jaskyni sa zistilo 7 druhov netopierov. Dominantný je netopier obyčajný (Myotis myotis). Zriedkavejšie sa vyskytujú netopier fúzatý (Myotis mystacinus), netopier Brandtov (Myotis brandtii) a netopier brvitý (Myotis emarginatus). Z drobných bezstavovcov v jazierkach žije hlbinovka Bathynella natans.

V posledných rokoch sa jaskyňa využíva na ozdravovacie speleoklimatické pobyty. V súčasnosti je sprístupnených vyše 1000 m s prevýšením +125 m.

 

Autor: (Alexandra OLEKŠÁKOVÁ, MsÚ Spišská Belá)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2016
Záujem o slovenské jaskyne v tomto roku stúpa
Podzemnú krásu slovenských jaskýň vyhľadáva v tomto roku viac turistov než vlani.
viac
23.01.2017
V priepasti Belianskej jaskyne objavili nepreskúmanú chodbu
Jaskyniari zo Spišskej Belej počas plánovaného prieskumného zostupu do priepasti Peklo v Belianskej jaskyni prenikli do nepreskúmanej chodby.
viac
05.04.2017
Návštevnosť SR pokorila hranicu päť miliónov
Rekordný rok 2016 z pohľadu návštevnosti Slovenska je potvrdený. Prvýkrát v histórii Slovenska bola prekonaná hranica 5 miliónov návštevníkov.
viac
20.10.2020
Návštevnosť jaskýň bola v tomto roku najnižšia za posledných 50 rokov
Návštevnosť jaskýň bola v tomto roku za posledných 50 rokov najnižšia. Hlavným dôvodom je pokles zahraničných návštevníkov, ktorí do vybraných jaskýň viac chodili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %