Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.10.2018 12:05

Cześć, Prešov


Ilustračný výrez plagátu.


Prešov sa stal dejiskom III. Poľských dní. Počas troch týždňov sa Poliaci budú prezentovať na koncertoch, výstavách či workshopoch.


„S Poľskom sme spojení kultúrne i mentalitou, spája nás aj svätec Ján Pavol II, ktorý navštívil naše mesto. Keďže Prešov je aj cieľom množstva poľských turistov a poľské mestá zasa lákajú Prešovčanov, je prirodzené, že Poliaci sa rozhodli prezentovať svoju krajinu práve u nás,“ vyslovila primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s dnešným začiatkom III. Poľských dní, ktorých centrom sa na najbližšie dva týždne stáva práve Prešov.

Slávnostné otvorenie Poľských dní sa uskutoční počas večerného koncertu Sądeckého komorného orchestra v historickej sále Parku kultúry a oddychu Čierny orol. Koncert je zároveň otváracím koncertom Prešovskej hudobnej jesene.

Na Hlavnej ulici je už inštalovaná výstava Odhaľ krásu poľských kúpeľných miest, ktorú pripravilo tamojšie Združenie kúpeľných obcí. Postupne pribudnú aj výstavy o sv. Jánovi Pavlovi II. a o poľskom štátnikovi Józefovi Piłsudskom.

Poľskí umelci obohatia svojimi vystúpeniami a výstavami prešovskú klubovú scénu a galérie, priestorom pre rôzne odborné prednášky bude zasa Prešovská univerzita.

Od 12. do 14. októbra sa Poliaci budú prezentovať tiež svojimi filmami v rámci festivalu POCITY FILM 2018, nad ktorým Andrea Turčanová prevzala záštitu.

III. Poľské dni vyvrcholia 18. októbra koncertom Krzysztofa Kobylińskieho a KK Pearls na Jazz Prešov v Čiernom orle.

Autor: (ts-msu presov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2018
O týždeň sa v Prešove začína festival Pocity film 2018
Filmový festival Pocity Film 2018 sa uskutoční v prešovských kinách a kluboch od 9. do 14. októbra po deviatykrát. Diváci sa môžu tešiť na slovenské i zahraničné filmy, ocenené na mnohých prestížnych festivaloch. Premietať sa bude v Cinemaxe a v Kine Scala, kde vybrané filmy uvedú atraktívni hostia.
viac
23.11.2018
Video o Prešovskom kraji ocenené na medzinárodnom festivale
Videospot o Prešovskom kraji z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska získal prestížne ocenenie na poľskom filmovom festivale FilmAT. Spot s názvom "Nechajte sa zviesť" bol ocenený v konkurencii krajín z celého sveta cenou Special Award.
viac
01.10.2019
Pocity film 2019 prichádza do Prešova desiatykrát
Desiaty ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie výber kvalitnej svetovej aj domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami aj sprievodné podujatia. Festival sa bude konať od 7. do 13. októbra v Kine Scala, Cinemaxe a po novom aj v klube Stromoradie.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %