Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.04.2019 09:25

Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky


Ilustračný výrez plagátu


Salaš Zbojská Zbojnícky dvor Vás v nedeľu 5. mája srdečne pozývame na tradičné podujatie, unikátne svojim charakterom, ktorým spoločne obnovíme tradície spred 100 rokov spojené so salašníctvom.


Salaš Zbojská, Matica Slovenská spolu s oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE pripravili podujatie Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky, ktoré sa uskutoční v areáli Salaša Zbojská, medzi Obcou Pohronská Polhora a mestom Tisovec. Podujatie je oslavou našich predkov, valachov a ich kultúry, pôvodnej valaskej  gastronómie, jej umenia a rozmanitostí v sprievode bohatého kultúrneho programu. Dátum nie je náhodný. Vynimočné obdobie v roku sa spája s prvým vyháňaním oviec na pašu. ,,Juraj otvára zem bylinám a hadom". V tejto tradícii sa bude niesť aj nedeľný program. Zrána prídu valasi so svojimi ovcami z okolitých chotárov, stáda oviec sa spoja, zamiešajú a požehnajú pri Kaplnke Sv. Juraja priamo na Salaši Zbojská. Tradičným aktom bude sprevádzať pán Martin Tesák. Následne sa ovce prvý krát vyženú sa pašu a odídu s valachmi, ktorí sa budú o ne starať a chrániť och po celý poľnohospodárky rok. Hostia sa môžu ďalej tešiť na program, počas ktorého sa predstavia na  Salaši Zbojská a areali Halaša: Janoštinovci - rozprávanie o zvykoch na Orave a piesne Štefánikovci - rozprávanie o zvykoch a piesne ZAF- Pohronci - rozprávanie a piesne Priechod FS Heľpan a chlopi - rozprávanie a piesne s tancom Marian Čupka Valaské súťaže pre deti

Sprievodný program:

Remeselné trhy Animácie v nadväznopsti na valaskú kultúru Jazda na koníkoch

Na čom si pochutíte?

Hostia budú mať možnosť ochutnať pôvodnú valaskú kuchyňu z domácej produkcie Salaša Zbojská od výborných ovčích syrov, bryndze, pečenú baraninku, či  Tľapkance, Tisovské šúľance a nielen to.

Veríme, že spoločne prežijeme krásny deň a uctíme si ducha našich predkov. Všetci sú vítaní v krojoch, podujatie bude prebiehať v čarovnom prostredí salaša, preto si nezabudnite zobrať deky a vychutnať čerstvý vzduch priamo pod holým nebom za sprievodu bečania oviec a štrngania zvoncov.

Vstupné zadarmo!

 

Autor: (SZ-MS-OOCR-región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
V Turčianskom Sv. Martine pred 100 rokmi prijali Deklaráciu slovenského národa
Pred 100 rokmi v Turčianskom Svätom Martine účastníci deklaračného zhromaždenia, ktoré zvolal politik a advokát Matúš Dula, prijali 30. októbra 1918 Deklaráciu slovenského národa, známu aj pod názvom Martinská deklarácia.
viac
13.07.2019
Bačovské dni predstavia podoby tradičnej valaskej kultúry
Na 19. ročníku medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni sa v Malatinej (okres Dolný Kubín) predstaví v sobotu 13. júla a v nedeľu 14. júla viac ako 500 účinkujúcich. TASR o tom informoval riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.
viac
04.11.2020
Pribudnú pamätné dni aj štátny sviatok
Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov sa upraví. Rozšíri sa o štyri pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
viac
16.11.2023
ZMOS si pripomenul blížiaci sa sviatok 17. novembra
Blížiaci sa sviatok 17. novembra, ktorým je Deň boja za slobodu a demokraciu, si pripomenulo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zastúpené predsedom ZMOS Jozefom Božikom a ústrednou riaditeľkou Kancelárie ZMOS Zuzanou Špačekovou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %