Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.03.2019 11:35

EK poukázala na rozdiely vo výsledkoch žiakov na východe a západe SR


Ilustračná snímka: minedu.sk


Na Slovensku existujú veľké rozdiely vo výsledkoch testovania žiakov na východe a západe krajiny. Vyplýva to zo správy o stave Slovenska, ktorú zverejnila Európska komisia (EK). Výsledky vzdelávania podľa EK odhaľujú významné regionálne a sociálno-ekonomické rozdiely.


Podľa EK v rámci testov PISA zaznamenali žiaci najhoršie výsledky v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji, naopak, žiaci z Bratislavy dopadli najlepšie. "Výsledky žiakov zo znevýhodnených skupín obyvateľstva boli v porovnaní s ich rovesníkmi o polovicu horšie," uvádza sa v správe. EK preto odporučila, aby čo najviac detí chodilo do materských škôl. Zároveň EK upozornila aj na vysokú mieru predčasného ukončenia školskej dochádzky, ktorá pri Rómoch podľa odhadov dosahuje 58 percent.       

Jedným z dôvodov zhoršujúcich sa výsledkov detí bola podľa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR absencia povinnej predškolskej dochádzky. "Nízku účasť detí v predškolskom procese riešime práve zavedením povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole pre každé dieťa jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky v základnej škole, ktoré plánujeme zaviesť už od roku 2020," uviedol pre TASR odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. Ako doplnili, od roku 2021 by sa mal zabezpečiť právny nárok na predprimárne vzdelávanie dieťaťa od štyroch rokov a od roku 2022 právny nárok na predprimárne vzdelávanie dieťaťa od troch rokov.       

Podľa ministerstva školstva dôsledky zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania bude možné vidieť v horizonte piatich rokov, keď títo žiaci absolvujú celonárodné testovanie piatakov. "Očakávame zlepšenie týchto výsledkov," uviedlo ministerstvo školstva.       

EK poukázala aj na ďalšie kritické oblasti v súvislosti so školstvom. Ide napríklad o problematické začlenenie Rómov do procesu vzdelávania či na nízke investície do školstva či nízke platy učiteľov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Rezort školstva vyhlásil výzvu na podporu duálneho vzdelávania
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 30. júla zverejnilo vyzvanie pre národný projekt "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy".
viac
03.02.2019
Rezort školstva začal spoluprácu s OECD navytvorení Národnej stratégie zručnosti
Zručnosti potrebné pre budúci trh práce v kontexte Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV) boli 29. januára, okrem iného, témou podujatia s názvom Skills Strategy Seminar: Slovak Republic.
viac
23.04.2021
Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne
Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.
viac
07.01.2022
Do doučovania žiakov sa v roku 2022 plánuje zapojiť najvyšší počet škôl
Upevnenie vedomostí pre všetky deti - tak zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj tých, ktoré sú intelektovo nadané, či si potrebujú upevniť jednotlivé poznatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %