Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.12.2018 03:55

Gindalos je zrkadlo, ktoré nastavujeme svojim predsudkom


Ilustračný výrez plagátu


Postaviť sa na pódium je pre rómske deti ešte o niečo ťažšie ako pre nerómske. Okrem vlastnej hanblivosti musia často prekonávať predsudky druhých ľudí.


Práve preto majú podobné podujatia zmysel. Predsudky sa menia na obdiv k inej kultúre. Živelnej, farebnej, temperamentnej. V utorok 18. 12. o 10.00 hod. sa na pódium Domu kultúry na Podborovej postavia desiatky rómskych detí z rôznych základných umeleckých škôl a zoskupení. Zahrajú, zaspievajú a zatancujú nielen pre deti zvolenských škôl, ale aj zvolenských seniorov a dospelých divákov. Je to už druhýkrát, čo Komunitné centrum Romano Jilo organizuje takýto výchovno-benefičný koncert. Nazvali ho Gindalos – Zrkadlo.

„Zrkadlo búra predsudky. Najprv sa pozrieme na seba a až potom môžeme ukazovať na druhých,“ hovorí Peter Kačica z mestského KC Romano Jilo. Na koncerte nevystúpi len zvolenské komunitné centrum, ale aj KC z Krupiny, rómsky súbor z Komunitného centra Spokojnosť z Prievidze, ZUŠ Bojnice, Gipsy Janka z Detvy, o. z. Rolik z Banskej Bystrice. „Veľmi dôležitá je pre nás spolupráca s nerómskymi umelcami, preto opäť zahráme spoločne s kapelou zvolenských mestských policajtov ,Police team´ či kapelou ,Králi´ zo Strednej odbornej školy drevárskej. Nie je to prvýkrát, čo vystúpime spolu a určite ani posledný,“ dodáva Peter Kačica.

Na tento koncert je pozvaný každý. Vstupné na podujatie je dobrovoľné. Výťažok z koncertu pomôže Romano Jilo vycestovať na turné do Brazílie, kam by mali ísť v lete.

Autor: (ts-msu zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
18.11.2020
Do zberu šípok sa zapojilo takmer 1300 detí
Do štvrtého ročníka Zberu šípok spoločne s Lesmi SR sa zapojilo 217 tried v rámci 23 materských a základných škôl (ZŠ).
viac
03.02.2021
M. Krajčí: Časť detí sa od pondelka vráti do škôl
Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat. Rozhodnutie vlády SR v stredu oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zákaz vychádzania bude naďalej platiť.
viac
08.02.2021
Organizácia Zdravé regióny ponúka pomoc v MRK
V súvislosti s avizovaným návratom detí do škôl, ako aj povinnosťou testovania sa zriaďovatelia a riaditelia škôl, ktoré navštevujú títo žiaci, môžu obrátiť na koordinátorov štátnej príspevkovej organizácie Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %