Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.03.2019 01:05

Jar v obci privítali zapálením Moreny, ktorú hodili do vôd Váhu


Ilustračná snímka (tasr)


Zapálením Moreny a jej hodením do vôd Váhu privítali v sobotu jar v obci Strečno v okrese Žilina.


Podľa Marty Štadániovej z Tvorivej dielne spod Strečna prešiel sprievod detí s Ľudovou hudbou Parta od kultúrneho domu až k rieke Váh. "Deti spievali pesničky k páleniu Moreny, ktorú sme vyzliekli, zapálili a hodili do vôd Váhu. Aby sa zima vrátila kam patrí a prišla jar. Chceli sme deti zaujať, aby nezabúdali na tradície a aby v nich pokračovali," povedala Štadániová.       

"S myšlienkou prišla skupina Tvorivá dielňa zo Strečna. Oslovila obec a my sme boli veľmi radi. Niečo takéto sa uskutočnilo prvýkrát. V podstate ide o staroslovanský zvyk vynášania Moreny, kedy ľudia hodením Moreny do vody chceli privolať jar,“ vysvetlila zástupkyňa starostu obce Strečno Beáta Badibangová.       

Po ukončení sprievodu s Morenou pripravili organizátori pre deti a rodičov súťaže v hľadaní zlatého vajíčka, maľovaní vajíčok a pletení korbáčov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2018
Pálenie Moreny a vítanie Vesny
Na Čachtickom hrade privítajú jar pravou slovenskou ľudovou tradíciou. Po zotmení sa sa môžete tešiť na pálenie Moreny a privítanie Vesny. O výbornú atmosféru sa postarajú rytieri Vir Fortis a tiež pripravovaná ohňová show.
viac
17.03.2018
Oravské spievanky 2018 prinesú množstvo účinkujúcich
Divadelnú sálu kultúrneho domu v Nižnej rozozvučí vo štvrtok 22. marca 2018 ľudová hudba v podaní súťažiacich detského hudobného folklóru Oravské spievanky 2018.
viac
21.03.2019
Aj v tomto roku budú v meste vítať jar vynášaním Moreny
Tradičným vynášaním Moreny oslávia v piatok (22. 3.) príchod jari v Moldave nad Bodvou v okrese Košice - okolie. Akciu organizuje o 10. h na námestí pri miestnom penzióne mestské kultúrne stredisko v spolupráci so základnou školou.
viac
21.04.2023
Strečnianski pltníci vozia ľudí po Váhu okolo Margity a Besnej už štvrť storočia
Vodník Jurko odovzdal vo štvrtok kľúče od Váhu strečnianskym pltníkom. Okolo skál Margita, Besná a popod dva strečnianske hrady vozia ľudí už štvrť storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %