Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.04.2019 10:30

Jubilejný 60. ročník Fyzikálnej olympiády pozná svojich víťazov


Ilustračná snímka (tsk)


Celoštátne kolo Fyzikálnej olympiády dýchalo v tomto roku slávnostnou atmosférou. Už šesť desaťročí riešia nadaní študenti stredných škôl neraz zložité teoretické i praktické úlohy z oblasti fyziky na olympiáde, ktorej najúspešnejší riešitelia potom reprezentujú Slovensko na medzinárodnej úrovni.


Pohár predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja si odniesol študent Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Počas uplynulých dní sa v meste Trenčianske Teplice zišli žiaci stredných škôl z celého Slovenska, ktorých vášňou je nielen fyzikálna teória, ale aj prax. Nad celoštátnym kolom Fyzikálnej olympiády s poradovým číslom 60 prevzal záštitu predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška aj rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a zároveň poslanec krajského parlamentu Jozef Habánik. Ten vo štvrtok 11. apríla 2019 jubilejný ročník aj slávnostne otvoril. „Teší ma, že Trenčianska župa, ale aj naša univerzita môžu byť súčasťou a partnerom tohto významného podujatia. Všetci súťažiaci sú mladí a dynamickí ľudia, ktorí nielen perfektne ovládajú fyziku, ale v budúcnosti môžu prispieť k dôležitým výskumom na poli vedy. Vážim si, že organizátorom súťaže sa aj tento rok podarilo pripraviť ďalší kvalitný ročník Fyzikálnej olypiády,“ povedal Jozef Habánik.

Vyhodnotenie súťaže a slávnostné udeľovanie cien sa uskutočnilo počas nedeľného predpoludnia 14. apríla 2019 na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Do Fyzikálnej olympiády bolo v tomto roku zapojených 26 študentov stredných škôl, úspešnými riešiteľmi sa stalo až 22 z nich. Za víťazov celoštátneho kola bolo vyhlásených prvých 10 úspešných riešiteľov, ktorí dosiahli najvyšší počet v bodovacom systéme. Zastúpenie na medailovej pozícii mal aj Trenčiansky samosprávny kraj v podobe Róberta Jurča, študenta Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne, ktorého zriaďovateľom je župa. Ten si okrem Pohára predsedu TSK za najúspešnejšieho „fyzika“ v rámci kraja odniesol aj striebornú medailu za celkové druhé miesto. Cenu mu v zastúpení trenčianskeho župana odovzdala vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková. „Veľmi nás teší, že jubilejný ročník Fyzikálnej olympiády bol usporiadaný práve v našom kraji. Cieľom súťaží tohto typu je vzbudiť u mladých ľudí záujem o špecializované vedné odbory a o ďalšie vzdelávanie. Rovnako im otvárajú aj nové možnosti rozšírenia poznatkov v danom odvetví, v tomto konkrétnom prípade na poli fyziky,“ povedala Daniela Hilčíková.

Tretie miesto obsadil Jonáš Dujava a víťazom 60. ročníka Fyzikálnej olympiády sa napokon stal Ronald Doboš. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Bratislavská župa ako prvá spúšťa program pre stážistov
Trinásť stážistov má možnosť si vyskúšať prácu vo verejnej sfére. Bratislavský samosprávny kraj ako prvý spomedzi všetkých krajov spúšťa komplexný program pre stážistov. Ide o študentov stredných a vysokých škôl, ktorí svoju stáž začnú od 1. apríla 2019.
viac
28.06.2019
Župa ocenila najlepších študentov
ŽSK ocenil najlepších študentov. Sú úspešní nielen v škole, na súťažiach či olympiádach, ale organizujú aj dobrovoľnícke aktivity a dokázali pomôcť zachrániť to najcennejšie – ľudský život. Študenti a absolventi si prevzali ocenenie od županky Eriky Jurinovej v Sobášnom paláci v Bytči.
viac
18.06.2020
Prihlásiť deti na krajské stredné školy je možné ešte dva dni
Na stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa prihlásilo 3155 žiakov, ďalších 500 miest je neobsadených. Podať si prihlášku v rámci druhého kola je možné do piatka 19. júna.
viac
10.02.2024
Prvú Olympiádu o verejnej správe vyhrali považskobystrickí gymnazisti
Štvorčlenný tím Gymnázia z Považskej Bystrice spolu s gymnazistami z Levoče a Spišskej Novej Vsi patrili vo štvrtok 8. januára k najlepším v 1. ročníku celoslovenskej vedomostnej Olympiády o verejnej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %