Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.04.2018 11:18

Katarína Macháčková: Prečo by nemohli zdroj tepla vlastniť Prievidžania?


Ilustračná snímka


Pri riešení budúcnosti centrálneho zásobovania Prievidze teplom budú primátorku K. Macháčkovú najviac zaujímať dopady na životné prostredie a peňaženky Prievidžanov. Mesto Prievidza považuje za správne preveriť viaceré alternatívy budúceho centrálneho zásobovania teplom, ktoré prichádzajú do úvahy.


Pripraví preto aj svoj zámer vybudovania úplne nového zdroja tepla, ktorý by bol vo vlastníctve mesta. Pre Prievidžanov by to mohlo byť výhodné najmä vtedy, keby na jeho vybudovanie prispela Európska únia v rámci transformácie regiónu.

V utorok 10. apríla 2018 zorganizovalo vydavateľstvo Petit Press diskusiu o centrálnom zásobovaní teplom v Prievidzi a Novákoch. Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková na ňom informovala o tom, že sa v súčasnosti pripravuje aktualizácia energetickej koncepcie okresného mesta. Pri jej príprave mesto veľa diskutuje o budúcnosti dodávok tepla so Slovenskými elektrárňami, ktoré teplo do okresného mesta dodávajú v súčasnosti.

Rezonuje rok 2023

Dôvodom na diskusie sú najmä informácie, ktoré sa týkajú možnosti skrátenia takzvaného všeobecného hospodárskeho záujmu vyrábania elektriny z domáceho hnedého uhlia, ktorý je schválený do roku 2030. Minister hospodárstva Peter Žiga už na jar 2017 verejne pripustil, že by tento termín mohol byť skrátený, z úst vládnych politikov viackrát v médiách zaznel rok 2023.

„Elektráreň Nováky dostáva podporu, ktorá je z pohľadu Európskej komisie považovaná za štátnu pomoc. Táto štátna pomoc dnes prechádza určitým preverovaním zo strany komisie. Komisia zvažuje implementovať nejaký konečný dátum, dokedy tá štátna pomoc môže byť na výrobu elektriny v Novákoch dávaná. A preto je tu tá úvaha o roku 2023, ktorý však ešte nebol potvrdený,“ vysvetlil na diskusii Branislav Strýček, člen predstavenstva Slovenských elektrární. „Aj po roku 2023 chceme ostať v regióne, chceme dodávať teplo a pracujeme na technickom riešení ako to teplo budeme dodávať,“ uviedol.

„Rok 2023 ako koniec podpory zatiaľ nikto nevylúčil. Bolo by odo mňa ako primátorky veľmi nezodpovedné, keby sa mesto nezaoberalo tým, čo bude s vykurovaním Prievidze ďalej. Či to bude rok 2023 alebo rok 2030, musíme mať odpoveď na otázku, ako bude vykurovaná Prievidza. My sme dnes vo fáze hľadania tej odpovede,“ hovorí primátorka Macháčková.

Mesto chce viac alternatív

„V súvislosti s aktivitami prípravy akčného plánu transformácie hospodárstva regiónu preto mesto plánuje predložiť aj zámer vybudovania vlastného centrálneho zdroja tepla. Chceme sa uchádzať o peniaze Európskej únie na jeho vybudovanie. Obyvateľov Prievidze zaujíma predovšetkým dopad vykurovania na ich zdravie a peňaženku. Zažili sme už prevádzkový pokus, vieme aj to, aké sú historické štatistiky onkologických ochorení. Budeme preto hľadať také riešenie, ktoré bude čo najviac ekologické. A z ekonomického pohľadu také, pri ktorom bude cena tepla čo najprijateľnejšia. Podľa nášho názoru bude dobré, ak sa posúdi viac možných alternatív,“ vysvetľuje.

Svoje projektové zámery pravdepodobne predložia okrem mesta viaceré subjekty. Predpokladá sa, že svoje riešenia ponúknu Slovenské elektrárne aj Hornonitrianske bane Prievidza. Zámery projektov pre transformáciu budú potom odborne posudzovať experti Európskej komisie, špecialisti na energetiku. Macháčková verí, že to pomôže nájsť najlepšie možné riešenie. „Ak bude zámer mesta vhodnejší, odborníci môžu odporučiť poskytnutie eurofondov aj na vybudovanie novej kotolne, ktorá by bola bližšie k odberným miestam. Tým by sa znížili straty, ktoré Prievidžania platia vo svojich účtoch. Prečo by nemohli zdroj tepla vlastniť priamo Prievidžania? Nemali by sme dôvod teplo kupovať od niekoho iného, keby sme si ho dokázali vyrobiť sami,“ uzatvára primátorka Prievidze.

Autor: (ts-mesto Prievidza)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Spravodlivosť v područí mocných?
To, že ten istý senát, na tom istom súde argumentuje v tej istej veci dvakrát rozdielne narúša princíp právnej istoty, garantovaný Ústavou SR, uvádza v liste redakcii ON primátorka Prievidze a zároveň poslankyňa NR SR Katarína Macháčková. Uverejňujeme ho v plnom znení.
viac
09.10.2017
Prievidza spúšťa petíciu za okamžité budovanie obchvatu mesta
Samospráva Prievidze spúšťa petíciu za okamžité začatie budovania obchvatu mesta. Plánuje sa s ňou obrátiť na vládu SR, ktorá k budovaniu obchvatu zaviazala vtedajšieho ministra dopravy Jána Počiatka na svojom výjazdovom rokovaní v Handlovej pred štyrmi rokmi.
viac
03.12.2018
Do primátorského kresla opäť zasadla Katarína Macháčková
Do primátorského kresla v Prievidzi opäť zasadla Katarína Macháčková (Spolu-občianska demokracia). Staronová primátorka, ktorá metropolu hornej Nitry povedie tretie volebné obdobie po sebe, v pondelok zložila na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) svoj sľub.
viac
22.12.2020
Prievidzu chcú vykurovať biomasou a banskými vodami
Vykurovanie Prievidze po roku 2023 majú zabezpečiť banské vody, biomasa či zemný plyn. O novom zdroji vykurovania, ktorý má zabezpečiť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) po ukončení všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ), rozhodli mestskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %