Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.06.2016 12:20

Letná sezóna na Zemplínskej Šírave bude v retro štýle


Ilustračná snímka: (slovakia.com).


Letná sezóna na Zemplínskej šírave sa začne oficiálne v nedeľu (19. 6.) v rekreačnej oblasti Kamenec.


Celá sezóna sa bude niesť v štýle retro. „Tak ako od každej sezóny, aj od tohtoročnej očakávame, že príde dostatok ľudí. Veríme, že celý dolný Zemplín sa bude môcť prezentovať a ukázať svoje krásy, ktorých má podľa mňa dosť a že tí, ktorí doposiaľ tento kút Slovenska nepoznali, tak urobia,“ uviedol primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák. Podľa jeho slov využili na propagáciu fakt, že si v tomto roku pripomínajú 50. výročie začatia turizmu na Zemplínskej šírave. „Veríme, že aj počasie nám vyjde, pretože od toho sa všetko odvíja,“ dodal.       

Zaujímavosťou tohtoročnej sezóny je viacero sprievodných akcií a podujatí, ktoré by mali k brehom slovenského mora prilákať domácich i zahraničných turistov. Pre návštevníkov bude k dispozícii aj retro múzeum, ktoré by sa podľa slov Zahorčáka malo nachádzať v priestoroch bývalého centra správy cestovného ruchu na stredisku Hôrka. „Chceli by sme v ňom prezentovať niektoré predmety, ktoré dotvárali letnú turistickú sezónu v minulých rokoch. Ide o stany, vodné bicykle, nafukovačky, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou turistov,“ uviedol s tým, že návštevníci si budú môcť pozrieť aj fotodokumentáciu z čias, kedy boli brehy Šíravy preplnené kúpajúcimi sa ľuďmi. Možnosť prispieť do retro múzea má každý. „Predmety, ktoré turistický ruch dotvárali, môžu ľudia doniesť do obce Vinné,“ dodal primátor.      

Súčasťou retro leta na Šírave je aj súťaž o najkrajšiu muškátovú výzdobu, ktorú pripravila Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu. Úlohou bude vyzdobiť okná, balkóny, schodiská či priečelia budov červenými muškátmi. Do súťaže sa môžu zapojiť všetci, ktorí majú chaty, penzióny, hotely alebo akékoľvek iné nehnuteľnosti na Zemplínskej šírave. Fotografie s výsadbou týchto kvetín môžu záujemcovia zasielať do 15. augusta na e-mailovú adresu tikmichalovce@msumi.sk. Tri najkrajšie výsadby získajú finančnú odmenu, ktorá bude slávnostné odovzdaná v septembri v Michalovciach pri príležitosti Svetového dňa turizmu.       

Podľa slov regionálnej hygieničky Janky Staškovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach sú laboratórne výsledky vôd zo Zemplínskej šíravy a Vinianskeho jazera v poriadku. „Môžem konštatovať, že uvedené vzorky vôd vyhovujú po mikrobiologickej, chemickej stránke a vyhovujú platnej legislatíve na území Slovenskej republiky,“ uviedla s tým, že aj vzorky vôd z umelých bazénov na stredisku Kaluža a Klokočov sú vyhovujúce po všetkých stránkach v sledovaných ukazovateľoch.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Otvorením Barborskej cesty, Hodinovej veže a fontány sa začne sezóna
Otvorenie letnej turistickej sezóny v Banskej Bystrici bude v sobotu (30. 4.) nabité viacerými podujatiami a atrakciami.
viac
07.06.2016
Otvorenie letnej turistickej sezóny bude trvať desať dní
Letná turistická sezóna sa pomaly začína už aj vo Vysokých Tatrách. Séria podujatí pri tejto príležitosti odštartuje symbolickým odomknutím hladiny Štrbského plesa v piatok 10. júna a vyvrcholí športovou akciou Tatry Running Tour počas troch dní 17. – 19. júna.
viac
08.06.2016
Po Hrone sa opäť plavia plte pre turistov
Na rieke Hron na Sliači otvorili v utorok novú pltnícku turistickú sezónu.
viac
18.06.2021
Letnú turistickú sezónu začínajú na dolnom Zemplíne v nedeľu
Letná turistická sezóna sa na dolnom Zemplíne oficiálne začne v nedeľu 20. júla, kúpaliská v meste Strážske a obci Klokočov otvárajú svoje brány už v piatok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %