Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
16.09.2016 10:36

MV SR schválilo prvé žiadosti na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl


Komunitné centrum v Jesenskom funguje od roku 2009.


Do prvého hodnotiaceho kola výziev na výstavbu, prestavbu alebo rekonštrukciu materských škôl sa mohli zapojiť mestá a obce zo siedmich krajov s výnimkou Bratislavského.


Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) prijalo 34 žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ŽoNFP), z ktorých bolo v prvom kole schválených 13 v celkovej sume 5,5 milióna eur.

Do týchto miest poputuje finančný príspevok zo zdrojov Európskej únie v sume 5 483 564 eur. Obce ho budú môcť použiť na výstavbu nových materských škôl, prestavbu už existujúcich objektov alebo na ich rekonštrukciu.

V januári 2016 boli vyhlásené dve výzvy týkajúce sa podpory obcí s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Prvá výzva je určená pre 150 obcí a druhá výzva je otvorená pre ďalších 894 miest a obcí. Rozdelenie je v súlade so zoznamom obcí a miest, ktorý tvorí prílohou č. 8 operačného programu Ľudské zdroje a v súlade s Atlasom rómskych komunít.

„Podpora výstavby a rekonštrukcie materských škôl bude mať pozitívny dopad na MRK vytvorením podmienok pre plnohodnotnú účasť detí v predprimárnom stupni vzdelávania. Veríme, že túto jedinečnú príležitosť využije čo najviac obcí,“ povedala štátna tajomníčka MV SR Denisa Saková.

Celková alokácia oboch výziev je 50 miliónov eur. Druhé hodnotiace kolo bolo uzatvorené 9. septembra 2016 a o jeho výsledkoch bude MV SR informovať po skončení schvaľovacieho konania. Uzávierka tretieho kola je naplánovaná na 2. decembra 2016.

MV SR je v programovom období 2014 - 2020 sprostredkovateľským orgánom pre operačný program Ľudské zdroje v oblasti marginalizovaných rómskych komunít. Popri výzvach na materské školy je v súčasnosti vyhlásená výzva na výstavbu a rekonštrukciu komunitných centier. Operačný program je spolufinancovaný z Európskych štrukturálnych a investičných fondov a štátneho rozpočtu SR v sume 450 miliónov eur.

Autor: (Zdroj: mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
17.05.2021
Žilina rekonštruuje Materskú školu v Závodí, jej kapacita sa zvýši o 33 miest
Rozšíriť kapacitné možnosti školy prostredníctvom nadstavby a revitalizovať detské ihrisko plánuje žilinská samospráva počas stavebných prác, ktoré sa v uplynulých dňoch začali v Materskej škole Závodie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %