Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.08.2019 02:10

Ma bisteren! - Pamätný deň rómskeho holokaustu v Banskej Bystrici


Snímka zdroj: minedu.sk


Štátny tajomník MŠVVaŠ SR Peter Krajňák a riaditeľka odboru výchovy a vzdelávania národnostných menšín Mária Prékop sa pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu 2. augusta 2016 zúčastnili na spomienkovej slávnosti, ktorú zorganizovalo občianske združenie In Minorita.


Spomienková slávnosť sa konala v Pietnej sieni Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici a záštitu nad týmto podujatím prevzal Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Pri tejto príležitosti v Múzeu SNP odhalili pamätný kameň Rómom, ktorého príslušníci sa zúčastnili na SNP. Toto podujatie sa každoročne koná od roku 2005.     

Nedávno vydalo MŠVVaŠ SR dodatok k ŠVP, kde odporúča navštíviť okrem iného aj pamätné miesta holokaustu a medzi nimi nechýba ani Pamätník rómskeho holokaustu v Dubnici nad Váhom a Pamätník rómskeho holokaustu v Dunajskej Strede.     

Udalosti, ktoré sa odohrali pred viac ako sedemdesiatimi rokmi je potrebné si pripomínať a nezabúdať na tých, ktorí pre hodnoty mieru a slobody zaplatili vlastným životom. Táto problematika je aktuálna aj v dnešných časoch a je len na nás, aby sme nezabudli na smútok a utrpenie miliónov ľudí, ktorí boli svedkami týchto nešťastných udalostí. Ma bisteren! - Nezabúdajme!

Autor: (ts-msvvš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2018
Významný deň histórie verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici
V nedeľu 9. septembra uplynie 75 rokov, čo slovenská vláda svojim nariadením zriadila v Banskej Bystrici pobočku Štátneho zdravotne – sociálneho ústavu pre mikrobiológiu.
viac
02.08.2023
Pripomíname si Pamätný deň rómskeho holokaustu
Pamätný deň rómskeho holokaustu sa na Slovenku pripomína 2. augusta od roku 2005. Ide o spomienku na takmer 3000 rómskych mužov, žien a detí, ktorí zomreli v noci z 2. na 3. augusta 1944 v najväčšom nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau.
viac
08.02.2024
Banská Bystrica: V MHD bude na Deň zaľúbených opäť premávať Valentínsky express
Spoločnosť Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen, ktorá zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu v Banskej Bystrici, opäť vypraví 14. februára v Deň zaľúbených autobus so špeciálnym polepom - Valentínsky express. Informovala o tom Miroslava Kornošová zo SAD.
viac
02.03.2024
4. marec - Svetový deň obezity
Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %