Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.02.2019 06:50

Mesto Prešov zmapovalo plochy verejnej zelene


Snímka zdroj: mesto Prešov


Mesto Prešov vytvorilo a aktualizovalo digitálne dáta základnej evidencie plôch vegetácie na svojom území. Ako informuje na svojej webovej stránke, nový pasport verejnej zelene má pomôcť zlepšiť a zefektívniť spravovanie týchto plôch.


Pasport verejnej zelene má slúžiť nielen na údržbu, ale aj modernizáciu, keďže jeho cieľom je okrem sledovania, správy a optimalizácie, aj čo najefektívnejšie využitie majetku samosprávy. "Zároveň umožňuje aj samotným občanom prístup k informáciám, kto sa stará o verejnú zeleň v ich okolí a prípadne tak participovať na monitorovaní jej údržby," uviedla primátorka Andrea Turčanová.       

Evidencia zelene je neskôr podkladom pre rozhodnutia spojené s hospodárením. Pasport zároveň slúži na optimalizáciu nákladov na prevádzku, údržbu a rozvoj majetku samosprávy. Ako radnica pripomína, obsahuje dve časti, a to grafickú – mapovú a pasportnú – popisnú, respektíve tabuľkovú časť.       

Verejnou zeleňou sú plochy verejne prístupné bez obmedzenia, ako napríklad parky, parčíky a zeleň sídlisk. "Za verejnú zeleň sa však pre účely pasportu verejnej zelene mesta Prešov nepovažujú pozemky lesného pôdneho fondu, poľnohospodárskeho pôdneho fondu, vodné plochy a toky vrátane ich brehov, pozemky železníc a podobne," uvádza mesto Prešov.       

V pasporte verejnej zelene je možné napríklad identifikovať plochy rôznym vyšrafovaním podľa vlastníctva mesta, vypustiť časti, ktoré boli zabraté investičnou výstavbou, alebo vyznačiť plošné prvky zelene ako trávnik, okrasné záhony a krovité porasty a odrátať ich z výmer plôch na kosenie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2018
Zvolen testuje nový prístup k údržbe zelene
Plochy verejnej zelene sa v mestách dajú tvoriť aj inak. Zvolenčanom by to chcel ukázať projekt prírode blízkej údržby zelene, známy pod názvom „Mestské včely“, ktorý sa naplno spustí už túto jar.
viac
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
14.06.2021
Vnútroblok na Hviezdoslavovej a Štefánikovej ulici prešiel veľkými zmenami
Prešovčania bývajúci na Hviezdoslavovej a Štefánikovej ulici si môžu oddýchnuť vo vynovenom vnútrobloku. Pribudla tu zeleň, lavičky, ale aj detské ihrisko.
viac
18.11.2021
Prešovčania si v dotazníku vybrali svoje priority
Do prieskumu mesta Prešov realizovaného formou verejného dotazníka sa zapojilo viac ako 1600 ľudí. Radnica vďaka tomu môže presnejšie zadefinovať priority rozvoja mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %