Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.05.2019 01:35

Mestské múzeum predstaví časť histórie vloženú do sklených fliaš


Ilustračná snímka: muzeum.sk


Špecifický pohľad na časť histórie z banského prostredia, remesiel, vinárstva či sakrálnej tematiky vloženej do sklenených fliaš ponúkne výstava Fľaše trpezlivosti. Sprístupnená bude v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach od 17. mája do 28. júna.


Autormi ručne vyrobených figúrok z dreva zobrazujúcich najmä výjavy zo života a práce baníkov sú Silvia Habániková, Pavol Konečný a Katarína Ledényiová. Výstavu pripravilo Pohronské múzeum v Novej Bani.       

Jedinečnosť vystavených exponátov spočíva v technickej náročnosti vkladania rôznych modelov do fľaše. „Na našom území sa ich výroba datuje do druhej tretiny 18. storočia. Medzi najvýznamnejšie patria modely baní, lodí, sakrálna tematika, ale vyskytujú sa aj iné motívy,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.       

Charakteristickým znakom je kompozícia ohraničená stenami sklenených fliaš, ktorú autor vytvára v ich vnútre cez hrdlo podľa vopred vymysleného plánu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Milovníci ľudových piesní sa zídu v Parku Janka Kráľa
V Parku Janka Kráľa v Zlatých Moravciach sa v nedeľu 17. júna zídu milovníci ľudových piesní, aby si zaspievali spoločne s folklórnymi súbormi. Podujatie s názvom Zaspievaj si ľudovku naživo v parku organizuje tamojšie Mestské múzeum, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
16.03.2019
Mestské múzeum predstaví krásu slovenských národných parkov
Krásu prírody národných parkov, jaskýň, vzácnych chránených rastlín a živočíchov predstaví výstava Národné parky, Biodiverzita Slovenska. Sprístupnená bude v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
03.06.2022
Nová expozícia v múzeu predstaví každodenný život na hrade Hrušov
Slávnostná vernisáž otvorí v piatok v zlatomoravskom múzeu výstavu s názvom Každodenný život na hrade Hrušov. Expozícia predstaví výsledky archeologického výskumu Hrušova v rokoch 2013 až 2015.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %