Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.05.2019 09:44

Na Festival letectva prišlo do Piešťan niekoľko tisíc ľudí


Na snímke lietadlo Fokker letky Ministerstva vnútra SR s portrétom generála Milana Rastislava Štefánika počas Festivalu letectva, ktorého sobotný program je venovaný 100. výročiu tragického úmrtia M. R. Štefánika. FOTO TASR – Martin Palkovič


Niekoľko tisíc divákov prišlo v sobotu na piešťanské letisko pri príležitosti otvorenia dvojdňového Festivalu letectva. Jeho úvodný deň bol venovaný pripomienke 100. výročia tragickej smrti vedca, diplomata, politika i letca Milana Rastislava Štefánika a bol súčasťou celonárodnej spomienky.


O 13. hodine nad letiskom rovnako ako nad miestom centrálnych osláv na Bradle preletela letka lietadiel štátov, kde Štefánik pôsobil.       

Festival letectva sa do Piešťan vrátil po niekoľkoročnej prestávke s novým organizátorom – Slovenskou leteckou agentúrou, s. r. o. Generálny riaditeľ podujatia Hubert Štoksa pre TASR povedal, že s návštevnosťou, vzhľadom na nepriazeň počasia sú spokojní. Program sa uskutočnil podľa plánu, aj v súčinnosti s oslavami na Bradle. "Zopakujeme ho v pozmenených časoch aj v nedeľu," uviedol. Záver bude patriť tímu Baltic Bees z Lotyšska, predstavia sa The Flying Bulls Aerobatic Team z Česka, P-3 Flyers zo Švajčiarska, Očovskí Bačovia a ďalší.       

Hlavným partnerom festivalu je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), ktorý je majoritným vlastníkom letiska v Piešťanoch. Predsedu TTSK Jozefa Viskupiča, ktorý festival otvoril spolu s primátorom Piešťan Petrom Jančovičom, teší skutočnosť, že sa vo veľmi krátkom čase podarilo akciu pripraviť a spojiť ju s myšlienkou spomienky na 100. výročie Štefánikovej smrti. "Pre ďalšie ročníky máme veľa podnetov. Dnešok je ďalší z dôkazov, že záchrana letiska sa nám pomaly darí napĺňať," uviedol Viskupič.       

Okrem letových ukážok mali návštevníci festivalu možnosť nahliadnuť na stanovištia napríklad Slovenského Červeného kríža, Finančnej správy, ktorá priniesla aj ukážky zachyteného nelegálneho tovaru, prezentovali sa Ozbrojené sily SR, mesto Piešťany i TTSK.       

Podľa evidenčných čísiel vozidiel na parkoviskách prišli do Piešťan priaznivci lietania najmä zo západu Slovenska, ale výnimkou neboli autá aj zo vzdialenejších kútov. Takou bola napríklad rodina Juraja zo Zvolena, ktorá rada navštevuje podobné podujatia. "Chodieval som na letecké dni do Piešťan aj predtým, sme radi, že sa akcia podarila takto obnoviť," povedal Juraj, ktorý prišiel s dvoma synmi a dcérou. Pre deti pripravili organizátori veľkú hernú zónu aj so zaujímavým programom po oba dni festivalu. Malých návštevníkov veľmi lákali malé lietadielka, ktoré ponúkal stánok chránenej dielne. Plachtili nad hlavami návštevníkov a deti takto mohli robiť konkurenciu tým veľkým strojom, ktoré lietali a burácali na oblohe.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2019
Letisko Piešťany ponúkne atraktívnu leteckú show
Už budúci víkend, 4 .- 5. mája 2019, sa na Letisku Piešťany uskutoční Festival letectva Piešťany 2019. Táto udalosť sa na piešťanské letisko vracia pod dlhých rokoch. Festival bude venovaný 100. výročiu udalostí spojených s menom Milana Rastislava Štefánika.
viac
20.01.2022
Festival letectva pripravujú na máj
Po dvojročnej pauze sa na piešťanské letisko vráti Festival letectva Piešťany. Organizátorská Slovenská letecká agentúra potvrdila na svojom webe termín jej konania 6. až 8. mája a avizuje aj premiérovú Night Airshow a Aerosalón. Ročníky 2020 a 2021 boli pre pandémiu zrušené.
viac
03.05.2022
Festival letectva otvorí svoje brány v piatok popoludní
Festival letectva 2022 sa po dvojročnej prestávke uskutoční na piešťanskom letisku od piatka 6. do nedele 8. mája.
viac
16.05.2023
Letisko bude hostiť Festival letectva už tretíkrát
Tretí ročník Festivalu letectva sa na piešťanskom letisku bude konať počas nadchádzajúceho víkendu (20. - 21. 5.). Aj v tomto roku ho pripravuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom (TTSK), ktorý je majoritným akcionárom letiska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %