Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.07.2019 01:05

Na Turčianskej harmonike sa predstaví vyše 40 muzikantov


Ilustračná snímka


Muzikanti z Turca, Kysúc, Oravy a horného Považia sa predstavia v nedeľu 14. júla v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Turčianska harmonika. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.


Doplnila, že v programe od 10.30 h sa predstaví viac ako štyridsať účinkujúcich rôznych vekových kategórií. "Návštevníci budú mať možnosť spoznať a vypočuť si známych i menej známych heligonkárov, ktorí hrávajú pre potešenie seba či svojich priateľov. A dobre sa s nimi zabavia v krásnom prostredí najväčšieho múzea v prírode na Slovensku," uviedla Kiripolská.      

"Hrou potešia noví aj skalní domáci a hosťujúci hráči, ktorí nechýbali ani na predchádzajúcich ročníkoch Turčianskej harmoniky. Predstavia sa tiež početnejšie zoskupenia ako Moštenskí pajtáši, Zborovskí heligonkári, Detský folklórny súbor Belanček z Bieleho potoka pri Ružomberku, Nitrianska heligónka či Heligonkári z Prečína. V doobednom pásme vystúpia domáci turčianski muzikanti, v popoludňajších hodinách sa predstavia hostia," doplnila Kiripolská.      

Súčasťou podujatia bude aj výstava Turčianska harmonika vo fotografii, venovaná predchádzajúcim ročníkom tohto podujatia. "Spomienky zachytené fotoaparátom sú zložené zo snímok Anny Thomkovej-Baranovej, Milana Rooba a fotoarchívu SNM v Martine. Zároveň sa uskutoční malá škola hry na heligónku, spojená s výkladom histórie hry na tomto hudobnom nástroji, jeho konštrukcii a tradícii v slovenskej ľudovej hudbe," uzavrela Kiripolská.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2019
Folkloristi z Prečína pochovali basu v Múzeu slovenskej dediny
Fašiangovú atmosféru predstavilo v nedeľu prvé tohtoročné podujatie v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti.
viac
18.06.2019
V Múzeu slovenskej dediny predstavia podmanivú moc svätojánskej noci
Podmanivú moc svätojánskej noci môžu v sobotu 22. júna zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine počas podujatia Na svätého Jána.
viac
07.04.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné tradície a zvyky
Veľkonočné tradície a zvyky predstavia v nedeľu (10. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.
viac
10.08.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia spracovanie ľanu aj výrobu textilu
Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev spoznajú v nedeľu (14. 8.) návštevníci podujatia Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %