Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.10.2018 03:55

Na prvom ročníku Brannej olympiády sa zúčastnili stovky školákov


Ilustračná snímka TASR


Žiaci zo štyroch základných škôl i predškoláci sa v piatok zúčastnili na prvom ročníku Brannej olympiády, ktorú na Základnej škole (ZŠ) Tribečská zorganizovala topoľčianska radnica v spolupráci s 1. mechanizovanou brigádou Topoľčany. Súčasťou podujatia boli súťaže i ukážky bojovej techniky.


Na podujatí sa zúčastnilo 350 žiakov zo všetkých štyroch topoľčianskych ZŠ, ku ktorým sa pridali aj škôlkari. Do súťaží v behu, štafete, ľahoch a sedoch a v hode granátom na cieľ sa zapojilo 80 ôsmakov a deviatakov rozdelených do 16 družstiev. „Branná olympiáda je zameraná na žiakov druhého stupňa ZŠ a je vlastne náhradou za účelové cvičenia zamerané na ochranu zdravia a života. Chceli sme do nich zapojiť všetky ZŠ v Topoľčanoch a spestriť ich aj o účasť profesionálov z Ozbrojených síl SR. Podľa ohlasu detí to bol veľmi dobrý krok,“ uviedla riaditeľka ZŠ Tribečská v Topoľčanoch Anna Krajčíková.       

Deti si mohli na prvom ročníku Brannej olympiády pozrieť rôzne stanovištia, ktoré pre ne pripravili vojaci. Bola na nich vystavená vojenská technika, ale aj rôzne dynamické bojové ukážky. „Deťom sa to veľmi páčilo. Mohli si všetko dôkladne pozrieť, nasadnúť do vojenských áut a veľa sa pri tom aj naučili,“ povedala Krajčíková.       

Mesto Topoľčany by podľa slov primátora Petra Baláža chcelo v budúcnosti v organizovaní Brannej olympiády pokračovať. „Zároveň chceme podporovať aj to, aby aj na ostatných školách na Slovensku mali takto snahu rozhýbať žiakov,“ skonštatoval primátor. Podľa autora myšlienky Brannej olympiády Maroša Pavloviča je dôležité, že sa projekt podarilo zrealizovať v spolupráci s vojakmi. „Ak máme cvičiť a ukazovať branné zdatnosti, tak je veľmi dôležité, aby to robili zložky, ktoré sú na to určené, teda Ozbrojené sily Slovenskej republiky,“ dodal.       

Na Brannú olympiádu sa prišiel pozrieť aj minister obrany SR Peter Gajdoš, podľa ktorého je dôležité, aby žiaci vedeli, ako sa majú chovať v krízovej situácii. „V uplynulých mesiacoch sme boli kvôli brannej príprave často terčom kritiky. No pravdou je, že ak deti a študentov nenaučíme my, ako sa majú zachovať v krízových situáciách, ako poskytnúť prvú pomoc, alebo čo robiť v prípade chemického útoku, nikto iný to za nás neurobí. Preto tento typ aktivity rozhodne vítam,“ skonštatoval Gajdoš.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Tribečské múzeum pripravilo Mandaly úrody
Netradičné prezentačné podujatie Mandaly úrody pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Je spojené s tvorivou dielňou a približuje význam kultúrnych rastlín slúžiacich ako zdroj výživy ľudí a zvierat alebo surovina pre spracovateľský priemysel.
viac
03.09.2020
Na školách v Medzilaborciach začínajú s výučbou rusínskeho jazyka
Nový školský rok so sebou na dvoch základných mestských školách v Medzilaborciach priniesol zavedenie rusínskeho jazyka do vyučovacieho procesu ako riadneho predmetu.
viac
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
12.03.2021
Hľadáme géniov na Slovensku
Desiaty ročník IQ olympiády otvoril registráciu. IQ olympiáda je zameraná na rozvoj logického myslenia detí, podporuje kreativitu a pre učiteľov a rodičov objavuje skryté talenty a dispozície detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %