Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.10.2019 12:20

Od vypálenia hradného kaštieľa na hrade Sklabiňa prešlo 75 rokov


Dobová snímka hradu Sklabiňa. Snímka zdroj: Ľubomír Žila.


Dňa 30. septembra 2019 sme si pripomenuli 75. výročie smutnej udalosť v dejinách Turca. Po potlačení Slovenského národného povstania a ústupe partizánov do hôr, prišli do obcí Turca nemecké jednotky a postupne ich začali obsadzovať.


Sobota, 30. septembra 1944, bola pre Sklabinský Podzámok a Sklabiňu tragická. Od včasného rána sa po okolitých kopcoch rozmiestňovali nemecké jednotky a ich mínomety a horské kanóny obstreľovali Sklabinský Podzámok. S nasadenými bodákmi vstúpili do obce a hádzali do okien zápalné granáty. Po požiari ostali z domov len základy a múry budovy školy. Súčasne vypálili aj hradný renesančný kaštieľ v areáli Sklabinského hradu, postaveného v prvej polovici 13. storočia, ktorý bol kráľovským hradom. V rokoch 1610 až 1612 bol postavený v treťom predhradí renesančný, pohodlný, poschodový kaštieľ. Od roku 1328 do roku 1772 bol hrad sídlom Turčianskej stolice. Na hrade boli uskladnené archívy zo šiestich okresov východného Slovenska, ktoré boli evakuované v júni 1944. Zhoreli aj historické artefakty Révayovského múzea.

Potom nemecké jednotky obrátili svoje zbrane na Sklabiňu, kde internovali 144 občanov, 24 z nich, 3. októbra 1944, popravili na Bukovinách a desiatky odvliekli do Nemecka. Sklabinský Podzámok bol po vojne znovu obnovený, ale hrad, ako aj hradný kaštieľ, ostal v ruinách dodnes.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
29.05.2019
Pozostatky predchodcu holíčskeho kaštieľa prekvapili archeológov
Nečakane dobre zachovanú sústavu múrov a pilierov z obdobia stredoveku a novoveku odhalili práce na inžinierskych sieťach v kaštieli v Holíči. Archeológovia v nich identifikovali predchodcov existujúceho bastiónového opevnenia, obkolesujúceho súčasnú dominantu Holíča – letné sídlo Habsburgovcov.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
18.03.2023
Stretnutie s Kališťanmi opäť pripomenulo tragické udalosti v osade z marca 1945
Pri príležitosti 78. výročia tragédie sprevádzanej vyvraždením obyvateľstva a vypálením horskej osady Kalište sa v piatok v Múzeu SNP v Banskej Bystrici uskutočnilo spomienkové podujatie Stretnutie s Kališťanmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %