Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.04.2019 09:10

Otvorenie banského náučného chodníka prilákalo stovky turistov


Najvýznamnejšie bansko-technické a historické pamiatky súvisiace s ťažbou drahých kovov v Novej Bani približuje nový náučný chodník s názvom Po stopách baníckej slávy. Slávnostné odhalenie tabúl banského náučného chodníka Po stopách baníckej slávy v Novej Bani (vľavo Zoltán Vén, predseda Novobanského baníckeho spolku, vpravo primátor Novej Bane Branislav Jaďuď). EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková


Najvýznamnejšie bansko-technické a historické pamiatky súvisiace s ťažbou drahých kovov približuje nový náučný chodník s názvom Po stopách baníckej slávy. Slávnostné otvorenie prilákalo v piatok stovky malých aj veľkých turistov, ktorí sa vybrali po trase spoznávať dávnu banícku históriu mesta.


Banský náučný chodník má dve trasy, pričom otvorená bola jeho druhá trasa B. Projektová manažérka mesta Lenka Šubová priblížila, že trasa meria 5,6 kilometra, má prevýšenie 130 metrov a 15 zastávok. Prezentuje baníctvo 16. až 19. storočia vrátane objektov úpravy rúd a banského vodohospodárskeho systému. Trasa je okružná, začína sa aj končí na Námestí Slobody. Vedie prevažne v intraviláne mesta a prejsť ju trvá približne tri až štyri hodiny.       

Náučný chodník má plánovanú aj trasu A. Tá by mala priblížiť povrchovú a podzemnú banskú činnosť v stredoveku a merať 4,3 kilometra. Jej realizácia je podľa Šubovej naplánovaná na budúci rok.

Za realizáciou náučného chodníka stojí mesto Nová Baňa a Novobanský banícky spolok. Ten si dal za cieľ oživovať starú banícku históriu,  približovať banícke zvyky a tradície a obnovovať staré banské diela. "Novobanský chodník je taká prvá etapa nášho cieľa, že ukážeme ľuďom staré banské pamiatky, ktoré sa tu nachádzajú a aby sa dozvedela aj mladá generácia, kde vlastne bývajú a z čoho mesto vzniklo," poznamenal predseda spolku Zoltán Vén.       

"Dnešné otvorenie náučného chodníka je sviatkom pre všetkých baníkov, ktorých sme tu mali v aktívnej ťažbe viac ako 550 rokov," uviedol po otvorení primátor Branislav Jaďuď. Vybudovanie banského náučného chodníka podporovalo podľa neho mesto už od samotného vzniku tejto myšlienky, čo bolo ešte v roku 2002.       

Celý projekt bol financovaný z mestských zdrojov, prispel aj Novobanský banícky spolok. Náklady na jeho realizáciu sa vyšplhali na necelých 20.000 eur. "Mesto podporilo vznik tohto projektu jednak finančne, ale aj organizačne a personálne. Takisto budeme pomáhať pri ďalšej etape, ktorá sa otvorí v budúcich rokoch," deklaroval primátor.       

V súvislosti s baníckou históriou mesta má samospráva a banícky spolok aj ďalšie plány. Plánujú vybudovať banícky skanzen s Potterovým atmosférickým strojom, ktorý slúžil na čerpanie banských vôd a v roku 1722 ho anglický konštruktér Isaac Potter postavil na šachte Althandel. Stáť by mal na pozemkoch, kde v minulosti stroj aj v skutočnosti stál. Túto nehnuteľnosť mesto pred časom získalo do svojho vlastníctva.       

"Začali sme archeologický prieskum, ktorý má prvé výskumy za sebou," priblížil Jaďuď s tým, že budú ďalej pokračovať v plánoch. Replika stroja by sa potom mala stať súčasťou banského náučného chodníka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
14.06.2021
V Nižnej Myšli otvorili náučný chodník spájajúci okolité obce v podobe ekomúzea
Náučný chodník Hornád – Milič v podobe ekomúzea spája turistické atrakcie medzi obcami Trstené pri Hornáde, Ždaňa, Skároš, Nižná a Vyšná Myšľa a Slanská Huta v okrese Košice-okolie. Slávnostne ho v sobotu otvorili v archeoskanzene v Nižnej Myšli.
viac
18.03.2022
Nová Baňa má novú turisticko-športovú atrakciu – detskú ferratu
V Novej Bani v okrese Žarnovica otvorili nový detský ferratový areál. V troch sektoroch v lokalite Zvonička si návštevníci budú môcť vyskúšať rôzne lanové trasy, siete či mosty. Na svoje si prídu deti, ale aj dospelí.
viac
26.09.2022
V Rimavskej Bani pribudol nový náučný chodník s tematikou SNP
V Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota pribudol nový náučný chodník s piatimi zastávkami, ktorý návštevníkom približuje tunajšie boje z obdobia Slovenského národného povstania (SNP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %