Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
19.04.2016 10:00

Petíciu za omilostenie exprimátora M. Benča podporilo viac ako 5000 ľudí


Viac ako 5000 ľudí podpísalo petíciu za omilostenie exprimátora Prešova Milana Benča.


Petíciu za omilostenie bývalého prešovského primátora Milana Benča podpísalo viac ako 5000 ľudí. Informoval o tom referent tlačového odboru Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.


Organizátori petície po mesiaci ukončili zber podpisov pod petíciu za omilostenie Benča. „Ich počet prekročil 5000, čo je veľmi dobré,“ skonštatoval predseda petičného výboru Milan Laca. Z celkového počtu 5048 podpisov sa 1918 vyzbieralo elektronicky, ostatné podpisy ľudia v období od 14. marca do 18. apríla spontánne pridávali priamo na petičné hárky.      

 „Ľudia sa stotožnili s naším názorom, že Milan Benč bol odsúdený nezaslúžene a chýbal tam hlavne úmysel trestného činu, za ktorý mu súd uložil nepodmienečný trest. Nemalo by sa ignorovať 5000 takých názorov,“ povedal Laca. Ocenil tiež fakt, že petíciu podporila primátorka mesta Andrea Turčanová i poslanci prešovského mestského zastupiteľstva. Podľa jeho slov to svedčí o tom, že inštitúcia, akou je mesto, je na strane bývalého primátora.       

Podľa Lacu budú petičné hárky so zozbieranými podpismi tvoriť podporný materiál pre ďalšie právne kroky, ktoré pripravujú právnici odsúdeného exprimátora. Jedným z nich bude aj žiadosť o milosť smerovaná prezidentovi Andrejovi Kiskovi.       

Rozsudok nad Milanom Benčom vyniesol 2. marca Najvyšší súd SR (NS SR), čím potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý odsúdil a uznal vinným Benča už dva razy, a to vo februári 2013 a v novembri 2014. V oboch prípadoch ho odsúdil na päť rokov. Prvý rozsudok NS SR zrušil a opäť prípad musel riešiť ŠTS SR. Benč bol okrem subvenčného podvodu obžalovaný aj z trestného činu poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev.       

Kauza sa týkala výstavby priemyselného parku v Záborskom. Mesto Prešov v roku 2005 žiadalo v prepočte 7,6 milióna eur z eurofondov na jeho výstavbu, ale pri kontrole sa zistili nezrovnalosti. Park pri obci Záborské vybudovala aj vlastnila firma IPZ podnikateľa Miroslava Remetu. Neskôr ju Prešov kúpil, ale už v období, kedy bol primátorom Benčov nástupca Pavel Hagyari.       

Milan Benč zastával post primátora Prešova v období rokov 2002 – 2006.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Slovenskí škôlkari „maľujú rozprávky“
Projekt Eurorozprávky iniciovali prešovské učiteľky. Škôlkari výtvarne spracovávajú rozprávky európskych krajín.
viac
27.09.2019
Po letnej prestávke zavítal prešovský župan do okresu Poprad
Doprava, školstvo, sociálna oblasť, ale aj rozvoj regiónu – to boli 18. septembra hlavné témy stretnutia Milana Majerského so zástupcami obcí, organizácií a podnikateľského sektora v Poprade.
viac
13.02.2021
Mesto Prešov podporuje petíciu za výstavbu druhej etapy severného obchvatu R4
Petícia za urýchlený začiatok výstavby II. etapy severného obchvatu Prešov pokračuje ďalej. Iniciátori petície sa stretli s primátorkou mesta Prešov Andreou Turčanovou, ktorá podporila petíciu aj svojím podpisom.
viac
24.03.2022
Petíciu proti napojeniu cesty z Veľkého Šariša podpísalo 1119 ľudí
Petíciu proti napojeniu cesty od lokality Od duba, kde majú vyrásť rodinné domy, z mesta Veľký Šariš cez kopec Bikoš na Sídlisko III v Prešove podpísalo 1119 ľudí. Rovnako sa v nej vyjadrili proti stavebnému zahusťovaniu sídliska Mladosť a Sídliska III.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %