Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
16.02.2019 08:30

Príďte sa zabaviť na Nitrianske fašiangy


V sprievode tradične nechýbajú krojované folklórne skupiny a súbory.


Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. V tomto roku pripadá Popolcová streda na 6. marca. Po tomto dátume nasleduje 40-dňový pôst, ktorý trvá do Veľkého piatku.


Podľa dĺžky fašiangového obdobia sa rozlišovali krátke a dlhé fašiangy. Žartovne sa hovorilo, že keď je krátky fašiang, vydajú sa aj škaredé dievčatá. V slovenskom prostredí to bolo dané aj roľníckou kultúrou. Hoci sa už gazdovia pripravovali na jarné práce, ešte nebolo veľa roboty, takže okrem priadok a páračiek bol čas aj na svadby. Trvali dlhšie ako dnes a bola to nielen rodinná slávnosť, ale aj slávnosť celej dediny.

Nitrianske fašiangy sa uskutočnia v sobotu 2. marca. V Nitre sme si zvykli, že ich neoddeliteľnou súčasťou býva jarmok s tradičnou domácou zabíjačkou a fašiangovými špecialitami a inak to nebude ani tohto roku. Jarmok sa začína predpoludním - o 10. hodine a potrvá do 17. hodiny, kedy po pešej zóne prejde veselý fašiangový sprievod.

Jarmok i zvieratká z Detskej farmy Humanita

Z celého Slovenska k nám v tento deň prídu ľudovoumeleckí remeselníci. Svoje stánky rozložia na Svätoplukovom námestí. Výsledok svojej remeselnej zručnosti budú nielen predvádzať, ale i predávať. Príďte sa pokochať, pohladkať dušu, popásť si zrak, či poštekliť chuťové poháriky, nasýtiť žalúdok... Vezmite so sebou aj svoje deti. Tie sa potešia zvieratkám v gazdovskom dvore Detskej farmy Humanita.

Veselá muzika i tvorivé dielne

Krátko pred obedom vám veselosť v mysli navodí flašinet Ivana Gontka, pripojí sa aj veselá muzika Podzoborských heligonkárov. Hlavným zabávačom však budú Vrbovskí víťazi, ktorí nás o schopnosti zabávať presvedčili už v minulosti. Nudiť sa nebudete ani neskôr, pretože od poludnia až do 15. hodiny si v rámci tvorivých dielní môžete nechať pomaľovať tvár, prípadne si vyrobiť svoju vlastnú originálnu masku, aby ste sa mohli takto pripravení zapojiť do fašiangového sprievodu. Pre deti budú pripravené zábavné hry a šibalstvá.

Turistická prehliadka Nitry

Ak budete mať na sebe masku, pri Turistickom informačnom centre (TIC) bude práve pre vás pripravené fašiangové koleso šťastia s možnosťou vyhrať zaujímavé ceny. Pre záujemcov o spoznávanie bohatej histórie Nitry je pripravená bezplatná prehliadka Nitry, tematicky ladená do secesie. Prehliadku organizuje TIC Nitra v rámci Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu – nastavte si do mobilov pripomienku: zraz účastníkov je o 13. hod. pred Župným domom.

 Zapojte sa v maskách do sprievodu

Ďalší skvelí zabávači - Gajdošskí trogári, budú na námestí vyhrávať od 14.30 hod. Krátko nato, o 15. hod. sa po pešej zóne začne valiť veselý fašiangový sprievod. Mesto Nitra, ako organizátor tohto jedinečného podujatia, pozýva všetkých, malých i veľkých v maskách aj s netradičnými nástrojmi ako sú hrkálky, hrebene či pokrievky na hrnce, aby sa zapojili do pestrého fašiangového sprievodu a pridali sa k bubeníkom Campana Batucada, mažoretkám I-NIMA, choduliarom z Harry Teater, študentskému divadlu VYDI, folklórnym súborom a skupinám (Tradícia Dražovce, Nevädza, Janíkovská studnička a Zbežanček). Odmenou vám bude sladká fašiangová pochúťka, samozrejme, dobrá nálada. Fašiangy vyvrcholia pochovávaním basy a ukážkou slovenských fašiangových zvykov.

 

Autor: Ľudmila SYNAKOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Mikulášsky jarmok odštartuje zimnú sezónu v Mikuláši
Tradičný Mikulášsky jarmok, ktorý sa bude konať od 1. do 3. decembra v Liptovskom Mikuláši, sa bude niesť v znamení bohatého kultúrneho a spoločenského programu.
viac
03.03.2017
Kam cez víkend v trenčianskom regióne
Príďte stráviť víkendové chvíle v spoločnosti umeleckých kováčov či cestovateľov.
viac
26.08.2021
Po vlaňajšej pandemickej prestávke sa bude opäť konať Klokočinský jarmok
Tradičné špeciality, kultúrny program a množstvo koncertov ponúkne 19. ročník Klokočinského jarmoku. Na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina sa bude po minuloročnej pandemickej prestávke konať v piatok 27. a v sobotu 28. augusta.
viac
24.08.2023
Klokočinský jarmok opäť ponúkne kolotoče, koncerty aj dobré jedlo
Koncerty, program pre deti a stánky s rôznymi špecialitami ponúkne aj tento rok tradičný Klokočinský jarmok. Na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina sa bude konať od 26. do 28. augusta na tradičnom priestranstve po pravej strane Hviezdoslavovej triedy a Mikovíniho ulice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %