Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.02.2019 02:10

Predstavenie nových odborných publikácií - rodiny Koháryovcov a Coburgovcov


Ilustračná snímka - plagát - publikácie


V stredu, 27. februára o 16.30 hod. sa v zasadacej sále Mestského úradu vo Fiľakove uskutoční prezentácia dvoch novovydaných odborných publikácií Hradného múzea vo Fiľakove.


Prvou z nich je slovensko-maďarský zborník z medzinárodnej konferencie s názvom „Pamiatky rodov Koháryovcov a Coburgovcov od Tekova po Gemer“, ktorý vyšiel ako druhý zväzok série publikácií múzea pod názvom Discussiones Filekienses. Zborník prostredníctvom desiatich aktualizovaných a doplnených príspevkov, zoradených v časovej nadväznosti, prezentuje dosiahnuté výsledky archívneho, pamiatkarského, historického a literárnohistorického výskumu, týkajúceho sa života najvýznamnejších dejateľov uvedených rodín, a dokumentácie hnuteľných a nehnuteľných pamiatok, ktoré za sebou zanechali v regiónoch od Tekova po Gemer.

Príspevky, mapujúce históriu Koháryovcov a Coburgovcov od polovice 17. storočia po súčasnosť, sú publikované v pôvodnom jazyku so zhrnutím v druhom jazyku konferencie.

Zborník predstavia jeho editori, Mgr. Attila Agócs, PhD. a  Zoltán Igor Komjáti, PhD. Vydanie zborníka z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Druhá publikácia s názvom „Štúdie ku koháryovským majetkom v Novohradskej stolici (1647 – 1731)“ predstavuje tretí diel horeuvedenej série. Podkladom monografie, preloženej do slovenského jazyka, ktorej autorkou je historička Dr. Éva Szirácsik, PhD., bola štúdia písaná pôvodne v maďarskom jazyku, vydaná Maďarským poľnohospodárskym múzeom a knižnicou v Budapešti v roku 2017.

Táto publikácia, pozostávajúca z piatich na seba nadväzujúcich kapitol, umožní nazrieť do systému fungovania úspešnej panskej rodiny, o ktorej je všeobecne známe, že jej členovia získali v 17. – 18. storočí množstvo celoštátnych poverení a rýchlo postupovali na politickom a spoločenskom rebríčku. Prvé dve kapitoly pojednávajú o populačných a spoločenských zmenách, týkajúcich sa jednotlivých vrstiev dobovej spoločnosti, kým ostatné tri kapitoly opisujú možnosti hospodárenia obyvateľstva, majerské a peňažné hospodárenie v regióne. Monografiu predstaví jej autorka a prekladateľ Mgr. Imrich Nagy, PhD.

Prednášky odznejú v slovenskom a maďarskom jazyku so simultánnym tlmočením. Počas prezentácie bude možné si zakúpiť všetky tri diely knižnej série.

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
18.02.2018
Výstava Jozefa Jacsmenyíka v Mestskom vlastivednom múzeu
Galéria Mestského vlastivedného múzea opäť poskytne priestor pre výstavu miestneho umelca. 23. februára 2018 o 17:00 hodine otvára Hradné múzeum vo Fiľakove individuálnu výstavu Jozefa Jacsmenyíka s názvom „Potulky so štetcom“.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %