Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.12.2018 06:45

Predvianočný ekodarček pre SAŽP


Darček - nový elektromobil Nissan LEAF


Slovenská agentúra životného prostredia dostala na záver roka darček, vďaka ktorému môže ďalej znižovať svoju ekostopu - nový elektromobil Nissan LEAF.


Do nášho vozového parku pribudol vďaka projektu Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku. Ten je financovaný z Kohézneho fondu v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia.

Špeciálny automobil bude SAŽP využívať na realizáciu a koordináciu hlavných aktivít projektu a distribúciu informačných materiálov. Typ automobilu bol vybratý v súlade s cieľom projektu zlepšovať kvalitu životného prostredia bezodpadovým presunom bez znečisťovania so zreteľom na edukáciu. Špeciálny automobil je poháňaný elektrickou energiou, a okrem ekologických výhod - nulových emisií má jeho používanie aj ekonomické dôvody. Náklady na prevádzku a „palivo“ sú neporovnateľne nižšie. 100 km prejdete elektromobilom v priemere za 1,5 – 2,5 eur, pri spaľovacích autách za 6 – 10 € eur. Zároveň je využívanie tohto vozidla príkladom „environmental friendly“ produktov a dopravy. SAŽP v súčasnosti zvažuje možnosti, ako postupne vymeniť klasické vozidlá v jej vlastníctve za ekologickejšie.

Elektromobily prispievajú k zníženiu znečistenia ovzdušia škodlivými emisiami z výfukových plynov a hluku. Cestovanie nimi je lacnejšie a majitelia ušetria aj na servise. A aj keď sa mnoho diskutuje o nákladoch na ich kúpu a ich dojazde na jedno nabitie, výsledky analýz hovoria jednoznačne v ich prospech. MŽP SR vypracovalo podrobnú analýzu, ktorá sa týka celkovej nákladovosti elektrifikovaných vozidiel počas ich životného cyklu. Z nej vyplýva, že hoci sú obstarávacie náklady ekologických automobilov vyššie, celkové náklady sa v priebehu ich prevádzky vyrovnávajú.

Národný projekt Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku zabezpečí zlepšenie ochrany životného prostredia prostredníctvom osvety a lepšej informovanosti verejnosti a dotknutých subjektov. Cieľ projektu bude dosiahnutý prostredníctvom realizovania rôznych typov informačných aktivít, osvetových programov a poradenstva, čím podporí vyššiu účasť verejnosti na rozhodovacích procesoch a zvýši environmentálne povedomie verejnosti a dotknutých subjektov na riadení životného prostredia.

Autor: (ts-sažp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Vo Vysokých Tatrách identifikovali nový genetický typ kamzíka
Správa Tatranského národného parku (TANAP) koordinovala v tomto roku realizáciu projektu Ochrana a monitoring kamzíka vrchovského tatranského, pričom boli odchytené štyri jedince za účelom sledovania ich časopriestorovej aktivity s použitím telemetrických obojkov.
viac
16.11.2017
MŽP začne budovať nový Informačný systém odpadového hospodárstva
Nový systém odstráni nedostatky súčasného systému nakladania s odpadmi, ako sú napríklad neodsledovateľnosť toku odpadu od jeho vzniku po jeho konečné spracovanie a formálne deklarovanie spracovania odpadu.
viac
22.01.2021
Petržalka prichádza s novým spôsobom registrácie počas skríningu
Bratislavská Petržalka prichádza v súvislosti s víkendovým skríningovým testovaním na ochorenie COVID-19 s novým spôsobom registrácie občanov prostredníctvom čítačky dokladov a automatickej tlače certifikátov. Proces testovania má zrýchliť a zefektívniť a tiež znížiť dobu čakania.
viac
12.01.2022
Informácie k obnove rodinných domov môžu nájsť záujemcovia na novom webe
Záujemcovia o obnovu rodinných domov z plánu obnovy postupne nájdu všetky potrebné informácie na novom webe www.obnovdom.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %