Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.12.2018 10:55

Regionálne združenie mestských častí povedie naďalej Jozef Krúpa


Starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. Snímka (tasr)


Predsedom Regionálneho združenia bratislavských mestských častí zostáva na ďalšie štyri roky starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. Rozhodlo sa o tom na stredajšom ustanovujúcom zasadnutí združenia, kde sa stretli novozvolení starostovia bratislavských mestských častí.


Podpredsedom združenia sa stal starosta bratislavskej Vrakune Martin Kuruc. Spolu s Krúpom budú aj členmi rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Voľba tretieho zástupcu regionálneho združenia v ZMOS sa uskutoční na ďalšom zasadnutí v januári 2019.       

Starostovia na zasadnutí diskutovali o zabezpečení zimnej údržby, hlavne v súvislosti s nedávno schválenou novelou cestného zákona, ktorá preniesla na samosprávy zodpovednosť aj za čistenie chodníkov. Novela zákona je podľa starostov v tomto roku z hľadiska technického, ľudského i finančného veľmi ťažko realizovateľná v plnom rozsahu. Najmä, ak až 90 percent chodníkov je potrebné čistiť manuálne, čo podľa nich bude znamenať veľké náklady na ľudí a ich organizáciu. "Spoločne s primátorom sme sa zhodli v tom, že je tu množstvo problémov, ktoré bude potrebné doriešiť. Medzi ne patrí zrealizovanie pasportizácie chodníkov, určenie správcu chodníkov v jednotlivých mestských častiach, ako aj zaradenie tých chodníkov do siete, ktoré tam doposiaľ nie sú," povedal Krúpa. Starostovia skonštatovali, že údržbu všetkých chodníkov túto zimu nedokážu zabezpečiť.       

Druhou aktuálnou témou na stredajšom rokovaní bola príprava otvoreného listu starostov mestských častí, ktorý je adresovaný predsedovi vlády, ministrovi životného prostredia a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Podnetom na prípravu tohto dokumentu je veľká ťažba a výrub stromov v mestských lesoch, ktoré patria štátu. Primátor Bratislavy Matúš Vallo v tejto súvislosti podľa združenia uviedol, že riešením tejto témy poveril svojho poradcu pre životné prostredie, ktorý by mal v rámci pracovnej skupiny dopracovať manuál ochrany mestskej zelene. Otvorený list starostovia po jeho dopracovaní a zakomponovaní pripomienok zašlú kompetentným do 11. januára budúceho roka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2016
V Nemšovej si štvrťstoročnicu pripomenulo RZ miest a obcí stredného Považia
V Nemšovej sa 1. apríla uskutočnilo rokovanie valného zhromaždenia Regionálneho združenia miest a obcí stredného Považia. Zúčastnilo sa na ňom 102 členov regionálneho združenia. Združenie miest a obcí zastupoval výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška.
viac
17.02.2018
O zber elektroodpadu majú najväčší záujem domácnosti z Nového Mesta
Najviac kilogramov elektroodpadu (17 169 kg) v rámci bratislavského mobilného zberu vyzbierali v roku 2017 v Novom Meste. V tejto mestskej časti sa tiež do zberu organizovaného Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu - Envidom zapojilo i najviac domácností.
viac
06.03.2019
Regionálne združenie miest a obcí stredného Považia má staronové vedenie
Valného zhromaždenia najväčšieho regionálneho združenia miest a obcí na Slovensku sa vo štvrtok 21. februára 2019 zúčastnilo 121 primátorov a starostov z okresov Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Ilava. Bánovce nad Bebravou, Púchov a Považská Bystrica.
viac
17.10.2019
Starostovia Bratislavy sa chcú aktívne zapojiť do novej petície proti hazardu
Starostovia mestských častí Bratislavy sa zišli na pravidelnom zasadnutí svojho Regionálneho združenia. Rokovaniu dominovali témy hazardu, zimnej údržby či mapovania stavu športovísk v hlavnom meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %