Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.10.2018 11:45

S nástupom novej legislatívy niektorí majitelia vyhodili psov na ulicu


Ilustračná snímka TASR


Mestský útulok v Poprade má za sebou horúci september. Konštatoval to hovorca mesta Marián Galajda s tým, že v tomto prípade však nie je reč o príjemnom počasí, ale o veľkom prísune zvierat, ktoré v tomto mesiaci stratili domov a ocitli sa na ulici.


 „S najväčšou pravdepodobnosťou šlo o svojskú reakciu niektorých majiteľov psov na prijatie novely zákona o veterinárnej starostlivosti," uviedol hovorca. Legislatívna úprava spôsobila, že pes sa po novom považuje za živého tvora a majiteľom psov pribudlo viacero povinností vrátane povinného čipovania psov.       

„Už od polovice augusta sme pocítili zvýšený prísun nových psíkov. Vyvrcholilo to v prvý septembrový týždeň, kedy sme na ulici našli alebo nám bolo privezených 13 psov – od šteniat až po veľkých psov. Vo všetkých prípadoch šlo o psíkov, na ktorých bolo vidieť, že mali svoj domov, svojho pána, mali svoje návyky. Z rôznych zdrojov vieme, že dôvodom toho, prečo sa ľudia takýmto spôsobom zbavovali psíkov bola najmä povinnosť čipovať psíkov a s tým spojené náklady, ktoré nebol ochotný znášať každý. Podľa odborníkov s ktorými sme hovorili, zvýšený nápor v tejto súvislosti môžeme očakávať minimálne pol roka," uviedol Peter Greňa z Mestského útulku v Poprade. Dobrou správou podľa neho je vo vzniknutej situácii fakt, že z 31 psíkov, ktorých za uvedené obdobie prijali v útulku, sa viac ako polovici podarilo nájsť nový domov.      

 V súčasnosti je v Mestskom útulku v Poprade, ktorý sídli na ulici Na letisko a v jeho dočasných opaterách umiestnených spolu 45 psov. Vybrať si psíka na adopciu je možné vždy v dňoch utorok až nedeľa od 8. do 16. hodiny, návštevy spojené s venčením sú vzhľadom na denný režim psíkov odporúčané v čase 13. do 16. hodiny.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2019
Dve najväčšie spišské mestá pripravili na MDD bohatý program
Dve najväčšie mestá na Spiši pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa detí (MDD) pre najmenších obyvateľov bohatý program. Hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová informovala, že oslavy pod Tatrami potrvajú niekoľko dní.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
03.05.2022
M. Vallo: Nová stavebná legislatíva ohrozuje kontrolu nad rozvojom Bratislavy
Nová stavebná legislatíva podľa bratislavského primátora Matúša Valla ohrozuje kontrolu hlavného mesta nad developerskými projektami a rozvojom Bratislavy.
viac
01.08.2023
Mestský útulok prešiel výraznou zmenou, jeho kapacitu rozšírili
Mestský útulok v Poprade prešiel výraznou zmenou, jeho kapacitu rozšírili. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti, dôvodom prestavby bola takmer 100-percentná vyťaženosť útulku. Projekt sa oproti pôvodnému plánu predražil o desiatky tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %