Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.05.2019 05:05

Samospráva dala cirkusom na mestských pozemkoch stopku


Ilustračná snímka, zdroj Wikipedia


Cirkusy na mestských pozemkoch v Prievidzi dostali od samosprávy stopku. Dosiahla ju úpravou všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach a zásadách hospodárenia s majetkom mesta, ktoré na svojom rokovaní v pondelok schválili tamojší mestskí poslanci.


"Mesto vlastne nastupuje v celosvetovom alebo celoeurópskom trende, že obmedzuje týranie zvierat, napríklad v cirkusoch. Mesto môže regulovať využívanie svojho územia, a to prenájmom, respektíve záberom verejného priestranstva," tvrdí vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.       

Z tohto titulu boli podľa neho menené oba doklady mesta preto, aby mesto zamedzilo predvádzaniu cirkusových vystúpení, respektíve platenému predvádzaniu zvierat, ako boli v nedávnej dobe žraloky umiestnené v kamióne. "Týka sa to ale len verejných priestranstiev a pozemkov mesta. Pokiaľ niekto toto spraví na súkromnom pozemku, obmedziť to nemôžeme. Toto sa dá limitovať jedine zákonom," ozrejmil s tým, že mesto môže prijať iba to, čo mu zákon povoľuje a v rámci jeho regule.       

"Mesto nemá v zmysle zákona kompetenciu zakázať cirkusové vystúpenia ako také, môže akurát obmedziť vystupovanie na pozemkoch mesta, vo vlastníctve mesta a mestských organizácií a spoločností," podčiarkol Pietrik.       

Z miestnej normy, ako i zo zásad hospodárenia s majetkom mesta po novom vypadli časti, ktoré hovoria o cirkusoch všeobecne a nielen tých, ktoré majú zvieratá. "Ja osobne nepoznám cirkus bez zvierat, pokiaľ sa nebavíme o čínskom cirkuse, ktorý ale do mesta nepríde. Vždy to bude na úvahe mestského zastupiteľstva (MsZ). Samozrejme, pokiaľ príde takáto žiadosť a nejakým relevantným spôsobom nám zdokumentujú, že tu nebude dochádzať k týraniu alebo prezentácii zvierat, nie je problém, aby MsZ prijalo rozhodnutie a povolilo takýto krátkodobý prenájom," dodal vedúci právnej kancelárie mesta.      

Cirkusy, ktoré do Prievidze prídu, zväčša stoja na pozemku v blízkosti obchodných centier, ktorý však patrí súkromníkovi. Podobne tam v polovici apríla mal svoje šapitó a ďalšie priestory i Cirkus Metropol. "Je to politika. Mali by riešiť skutočne dôležité veci, ktoré sú potrebné riešiť. A nie cirkusy. Cirkusy sa vždy postarali o seba sami. Naše zvieratá sú naše deti, náš majetok a náš celý život," reagovala pre TASR na novú miestnu normu v Prievidzi majiteľka cirkusu Stanislava Šimková.       

Mestský úrad v Prievidzi podľa nej nemá právo riešiť žiadne cirkusy ani zvieratá. "Slováci ani nemajú cirkus. Na Slovensko jazdia dva cirkusy, a to české. Keď sa niečo stane nejakému cirkusu, už sa to rieši. Česká republika má právo riešiť cirkusy. Prežili sme vojny, komunistov, znárodňovanie, prežijeme i túto prevrátenú dobu plnú lží a osočovania. My si svoj majetok chránime, nie ničíme," ozrejmila.       

Štát, ako ďalej ozrejmila Šimková, by mal skôr riešiť slonice v bojnickej zoologickej záhrade, ktoré sú podľa nej vo veľmi vážnom, zlom psychickom stave a potrebujú pomoc. "Naše zvieratá pomoc nepotrebujú. My sa o ne staráme, opatrujeme ich, žijeme a spíme s nimi. Tie nepotrebujú žiadnu pomoc. My od nikoho nežiadame ani peniaze, ani dotácie alebo podpory, my si všetko robíme sami," zdôraznila.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2017
Poslanci mestského zastupiteľstva schválili zákaz hazardu v Bratislave
Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu, ktoré na včerajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva predložil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal bolo prijaté. Z 30 prítomných poslancov hlasovalo 27 za, dvaja nehlasovali a jeden sa zdržal. Znamená to, že hazard z Bratislavy postupne zmizne.
viac
06.11.2017
Mestskí poslanci schválili predaj pozemkov v záhradkovej osade
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) mesta Poprad schválilo spôsob predaja pozemkov v záhradkárskej osade (ZO) na sídlisku Západ I.
viac
16.02.2021
V NP Malá Fatra sa zvýši bezzásahovosť na 280,14 hektára
V Národnom parku (NP) Malá Fatra sa zvýši podiel bezzásahového územia na 280,14 hektára. Na ploche 35,67 hektára bude aktívny manažment, ktorý má zlepšiť biotopové podmienky hlucháňa. Na webovej stránke o tom informovali ochranári Správy NP Malá Fatra.
viac
20.01.2023
Výstavbu mestských jaslí v Prievidzi dokončia v marci
Prestavbu jedného z objektov Materskej školy (MŠ) na ulici A. Mišúta v Prievidzi na mestské jasle dokončia v marci. Do vybudovania zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov investuje samospráva viac ako 730 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %