Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.08.2019 01:25

Trnava bude mať prvý automatický parkovací dom pre bicykle na Slovensku


Vizualizácia automatického parkovcieho domu pre bicykle


Trnava je prvým mestom na Slovensku, ktoré bude mať automatický parkovací dom pre bicykle. Stáť bude pri železničnej stanici, jeho výstavba sa začína 1. augusta a práce vrátane skúšobnej prevádzky by mali byť ukončené do marca budúceho roku.


Na realizáciu tohto projektu získalo Mesto Trnava v októbri minulého roka nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 – 2020 vo výške 505 319,11 eur. Celková cena diela je 652 656 eur.

Cieľom projektu a trnavskej mestskej samosprávy je podpora udržateľnej mobility v našom meste. Rast individuálnej automobilovej dopravy pri reálnych možnostiach cestnej siete a počtu parkovacích miest je neudržateľný nielen v Trnave, ale vo všetkých väčších slovenských a európskych mestách. Množstvo emisií výfukových plynov narastá, kvalita životného prostredia sa zhoršuje. Donedávna vedci tvrdili, že postačí, keď emisie oxidu uhličitého znížime postupne do roku 2030 o 45 percent, ale podľa najnovších výsledkov máme čas na radikálne zmeny už len do roku 2020, inak hrozí na celej zemi nezvratný kolaps životného prostredia. Vzhľadom na skutočnosť, že automobilová doprava patrí k najväčším znečisťovateľom ovzdušia v mestách a klimatické zmeny spôsobené nárastom koncentrácie CO2 v atmosfére už cítime denne na vlastnej koži, potrebné opatrenia sa musia vykonávať neodkladne. Jednou z možností ako znížiť v meste emisie CO2, je aj preferovanie a podpora cyklistickej dopravy.  „Atraktivitu cyklistickej dopravy chceme zvýšiť aj prostredníctvom vybudovania automatického parkovacieho domu pre bicykle pri železničnej stanici. Napríklad, Trnavčania, ktorí denne cestujú do zamestnania vlakom alebo autobusom, už nebudú musieť riešiť problém s celodenným parkovaním svojho auta. Ak budú chcieť, na železničnú či autobusovú stanicu sa môžu dopraviť aj na bicykli, ktorý si bezpečne uschovajú v parkovacom dome,“ povedala projektová manažérka Zuzana Betinová z útvaru projektového manažmentu Mestského úradu v Trnave. Projekt nadväzuje na budovanie cyklotrás a bikesharing, ktorý tiež masívne podporuje využívanie cyklistickej dopravy v meste. Vyše 11 metrov vysoký parkovací dom v tvare dvanásťuholníka s kapacitou pre 118 bicyklov bude priamo prepojený s cyklistickým chodníkom, ktorý vedie zo Staničného parku k vlakovej a autobusovej stanici. Automatizovaný proces uschovania bicykla bude trvať maximálne 30 sekúnd a jeho fázy aj bezpečnostné pokyny sa zobrazia na monitore. Zákazník si na záver vyberie z prístupového terminálu potvrdenie, ktoré neskôr, keď si bude chcieť bicykel vyzdvihnúť, vloží do čítačky terminálu. Systém zobrazí na displeji požadovanú platbu, po vhodení mincí do mincovníka vyhľadá zákazníkov bicykel a vyvezie ho pred prijímacie dvere. Stavenisko parkovacieho domu pre bicykle na Staničnej ulici medzi vlakovou a autobusovou stanicou bude oplotené a vybavené prenosným dopravným značením. Doterajší dopravný režim v tejto lokalite ostane zachovaný. Na stavbe bude osadená orientačná tabuľa s identifikačnými údajmi o stavbe s kontaktnými menami a telefónnymi číslami pre prípadné riešenia požiadaviek, ktoré vzniknú pri stavebnej činnosti.

Autor: Zdroj: trnava.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2020
Prvá cykloveža na Slovensku má kapacitu 118 bicyklov
Automatický parkovací dom pre bicykle dnes (7. januára 2020) oficiálne sprístupnili pri Železničnej stanici v Trnave. Cykloveža je prvou svojho druhu na Slovensku. Podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej vynaložilo mesto na jej výstavbu 652 656 eur. Úložné na 24 hodín je stanovené na 0,10 eura.
viac
26.06.2020
Ružinov kúpi pozemok pri Štrkovci za zhruba 2,2 mil. eur bez DPH
Bratislavský Ružinov kúpi pozemok pri Štrkoveckom jazere za zhruba 2,2 milióna eur bez DPH. Mestská časť chce tým zabrániť nielen tomu, aby existujúce parkovisko súčasný majiteľ ohradil a spoplatnil, ale chce zároveň predísť možnej výstavbe. Pozemok je totiž klasifikovaný ako stavebný.
viac
07.01.2021
Mesto chce v roku 2021 dokončiť viacero nákladných projektov
Mesto Medzilaborce bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 9,8 milióna eur. Kapitálové výdavky predstavujúce takmer 3,6 milióna eur majú slúžiť prevažne na dofinancovanie viacerých finančne náročných investičných akcií.
viac
19.03.2024
Sereď vybudovala pri železničnej stanici parkovisko, podobne chce aj Trnava
Dvadsať parkovacích miest a prístrešok pre bicykle postavilo mesto Sereď pri miestnej železničnej stanici. Zámerom bolo zvýšiť možnosti odstavných plôch pre cestujúcich, ktorí pokračujú v ceste vlakom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %