Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.05.2019 04:00

V átriu školy v Poprade vytvoria jazierko a zvýšia biodiverzitu


Ilustračná snímka


Mladí odborníci zo študentského tímu z Košíc, prihlásení v súťaži „Pre vodu“, začínajú so spracovaním projektu zadržania a využitia dažďovej vody na ZŠ s materskou školou v Poprade. Jazierko, ktoré si vysnívali žiaci a pedagógovia, bude jedným z prvkov na zvýšenie biodiverzity školského areálu.


Študentský tím zo Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach pod vedením pedagóga Gabriela Markoviča bude riešiť úpravy školského átria so zameraním na zadržanie dažďovej vody a zvýšenie biodiverzity plochy. Zástupcovia košického školského tímu absolvovali 20. mája 2019 prvú obhliadku riešeného priestoru a stretnutie s vedením popradskej školy. Cieľom bolo zhromaždiť údaje a podklady, ako aj predstavy pedagógov, ktorí by chceli spolu so žiakmi školy vytvoriť atraktívny priestor s prvkami vhodnými na výučbu aj oddych.

Komplexný návrh úpravy átria, ktorý teraz začnú vysokoškoláci z Košíc pripravovať, bude obsahovať návrhy na využitie dažďovej vody, ale aj opatrenia na začlenenie existujúcich stromov a kríkov, prvkov na výučbu či spevnených plôch. Základná škola s materskou školou v Poprade je zároveň zapojená do vzdelávacieho projektu Biodiverzita do škôl, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis spolu s partnermi.

„Do dvoch týždňov by mala nasledovať ďalšia návšteva zástupcov študentskej skupiny v popradskej škole. Tentoraz členovia súťažného tímu plánujú absolvovať viaceré merania napríklad na určenie plôch, z ktorých bude jazierko zásobované vodou. To je mimoriadne dôležité pre jeho správnu realizáciu aj fungovanie v budúcnosti. Študenti si takto navyše odskúšajú vedomosti získané teoreticky v škole,“ hovorí Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis.

V rámci aktuálneho ročníka súťaže Nadácia Ekopolis zozbierala päť modelových situácií a reálnych problémov, ktoré sa týkajú zadržania alebo využitia zrážkovej vody, prevencie sucha či povodní alebo čistenia vody. V kategórii študentských školských tímov boli vytvorené tri tímy na riešenie niektorej z nominovaných situácií. V druhej, otvorenej kategórii, si súťažiaci študenti a mladí ľudia do 30 rokov môžu vybrať konkrétne zadanie zo zoznamu, alebo môžu spracovať svoj vlastný, inovatívny návrh hospodárenia s vodou. Uzávierka súťaže je 30.septembra 2019.

Partnerom súťaže Pre vodu je spoločnosť Nestlé. Záštitu nad 4. ročníkom súťaže prebral minister životného prostredia SR László Sólymos.

Všetky zadania sú zverejnené na webovej stránke https://www.sutazprevodu.sk/Situacie-na-riesenie.aspx.

 Viac informácií o súťaži PRE VODU získate u programovej manažérky Martiny B. Paulíkovej na paulikova@ekopolis.sk alebo na webových stránkach www.ekopolis.sk a www.sutazprevodu.sk.

 

 

 

 

 

Kontakt pre média:

Martina Ragalová, PR manažérka Nadácie Ekopolis, ragalova@ekopolis.sk, +421 908 371 289

Ľubica Novotná, kontakt pre médiá, Lubica.Novotna@sk.nestle.com, +421 905 913 264

 

Autor: (ts-ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2016
Témou bratislavského seminára bude „Voda, rieky a krajina“
9. novembra 2016 sa uskutoční v Bratislave seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
18.02.2019
Mesto Levice pripravuje projekt na využitie dažďovej vody
Levická radnica pracuje na projekte Zhromažďovanie dažďovej vody, jej využitie a likvidácia. Celkové náklady na realizáciu sú vyčíslené na takmer 600.000 eur, mesto by sa na projekte podieľalo spolufinancovaním vo výške necelých 30-tis. eur.
viac
11.07.2019
Počas Letnej univerzity vody v Košiciach vzniká dažďová záhrada aj hrádzky
Dažďovú záhradu či prekladané hrádzky buduje tento týždeň viac ako 50 účastníkov prvého ročníka Letnej univerzity vody v Košiciach. Jej cieľom je rozvíjať praktické a teoretické vedomosti o implementácii projektov zadržiavania dažďovej vody v krajine na ozdravovanie klímy.
viac
09.07.2020
Mesto pokračuje v boji proti šíreniu siníc v jazere
Mesto Košice aj tento rok pokračuje v odstraňovaní nežiaducich siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti (MČ) Nad jazerom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %