Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.05.2016 01:23

V Mlynkoch podpísali dohodu o finančnej podpore pre Slovákov žijúcich v Maďarsku


Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Ján Varšo (vpravo) a predseda Verejnoprospešnej nadácie Zväzu Slovákov v Maďarsku (VPN ZSM) Matej Šipický . FOTO TASR - Ladislav Vallach.


Dohodu o finančnej pomoci pre slovenskú menšinu v Maďarsku pre rok 2016 vo výške takmer 100.000 eur podpísali 8. mája v maďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt) predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo a predseda Verejnoprospešnej nadácie Zväzu Slovákov v Maďarsku Matej Šipický.


      Predsedníčka Zväzu Slovákov v Maďarsku (ZSM) Ruženka Egyedová Baráneková pre TASR pripomenula, že v roku 2004 bola podpísaná dohoda medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou o podpore národnostných menšín v oblasti školstva a kultúry. Na základe tejto medzinárodnej dohody Slovensko každoročne poskytuje finančnú pomoc pre slovenskú národnosť v Maďarsku prostredníctvom Verejnoprospešnej nadácie Zväzu Slovákov v Maďarsku.      

 "Finančné prostriedky budú použité v prvom rade na výchovno-vzdelávaciu činnosť. V tomto roku sa zameriavame na učebné pomôcky. Radi by sme každému žiakovi, ktorý sa učí po slovensky, poskytli slovensko-maďarský slovník, ďalej by sme veľmi chceli podporiť tých študentov, ktorí študujú slovenčinu, ktorí sa snažia doplňovať vzdelanie, to znamená študijné poplatky vyplatiť, ale hlavne podporiť dlhodobo veľké kultúrne podujatia, ktoré slúžia na zachovanie slovenského jazyka a na zachovávanie a posilňovanie slovenského povedomia," povedala predsedníčka ZSM.      

 "Tie peniaze idú hlavne do oblasti školstva, samozrejme kultúry, informovanosti a vzdelania. Som veľmi rád, že najdôležitejšia čiastka z týchto peňazí je investovaná do oblasti školstva, a poskytuje sa na letné detské a mládežnícke tábory slovenských detí z Maďarska na Slovensku," dodal Varšo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2020
S pomocou kraja získali obce na svoje projekty už viac ako milión eur
Od polovice minulého roka ponúka Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja službu písania projektov pre malé obce. S jej pomocou sa už samosprávam podarilo získať viac ako milión eur na päť projektov, ďalšie sú v procese schvaľovania.
viac
17.04.2020
ZMOS žiada ministra hospodárstva o podporu komunálnych firiem
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger dnes požiadal ministra hospodárstva Richarda Sulíka o pomoc pre obchodné spoločnosti zriadené samosprávami.
viac
17.06.2021
Zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj BSK
V stredu 16. júna zasadla v priestoroch Úradu BSK už po štvrtýkrát Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
23.11.2023
Bojnice: Financie z charitatívnej dražby pomôžu nemocnici i ZUŠ
Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach spolu s partnermi pripravuje druhý ročník charitatívnej dražby umeleckých diel Vianočná iskra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %