Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.03.2019 03:05

Viesť správne obecné zastupiteľstvá pomôže starostom ZMO Jaslovské Bohunice


Ilustračná snímka zo zasadania XXIX. snemu ZMO, región JE Jaslovské Bohunice, ktorý sa konal 20. februára 2019


Na pomoc predovšetkým novozvoleným predstaviteľom miestnych samospráv pripravilo Regionálne vzdelávacie centrum pri Združení miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice na 5. marca v Trnave odborný seminár.


Vedenie obecných a mestských zastupiteľstiev je neľahkou a zodpovednou úlohou a ako jedna z výziev stojí pred každým starostom a primátorom.  V procese je možné dopustiť sa rôznych pochyben.  Na pomoc predovšetkým novozvoleným predstaviteľom miestnych samospráv po novembrových komunálnych voľbách preto pripravilo Regionálne vzdelávacie centrum pri Združení miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice na 5. marca v Trnave odborný seminár.     

"Našou cieľovou skupinou sú starostovia obcí a primátori miest, prednostovia samosprávnych úradov, zamestnanci poverení zabezpečením prípravy a priebehu zasadnutí, tiež zapisovatelia," uviedla vedúca kancelárie ZMO Andrea Briestenská. Cieľom seminára je zorientovať účastníkov v pravidlách pre zasadnutia zastupiteľstiev, ponúknuť im overené nástroje na preklenutie častých komplikácií v priebehu rokovaní poslaneckého zboru. Lektor má podľa jej vyjadrenia dlhodobú skúsenosť v práci v samospráve, hovoriť budú spolu o pravidlách priebehu zasadnutí, dôležitosti prípravy a jej rizikových miestach, typoch rozhodovacích procesov i spôsobe, ako prerokovať každý bod programu zastupiteľstve.       

 Andrea Briestenská pre TASR uviedla, že v regióne ZMO je na postoch 46 nových starostov a primátorov. "Zatiaľ nie všetci pocítili potrebu vzdelať sa v tomto ohľade, sú takí, ktorí v tomto roku boli na takmer všetkých seminároch a aj takí, ktorí vôbec," konštatovala. Prihlásili sa nateraz 15, ostatní účastníci seminára pôsobia na iných postoch samosprávy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2017
Starostovia na skusoch v Dánsku
Cieľom cesty starostov obcí ZMO, región JE Jaslovské Bohunice bolo získanie informácií nielen o samospráve, ale aj o odpadovom hospodárstve.
viac
23.06.2018
Na štarte podujatia ŠtefánikTrail ani tentoraz nechýbala starostovská štafeta
Ďalší ročník bežeckého podujatia so štartom pri Mohyle M. R. Štefánika na Bradle a s cieľom pri soche M. R. Štefánika v Bratislave sa uskutočnil 8. a 9. júna – silná búrka a vietor však nedovolili účastníkom dobehnúť do cieľa.
viac
24.09.2018
Na stretnutí v Podkylave sa starostovia zabávali, no najmä diskutovali
Začiatkom septembra sa dovedna 66 starostov ZMO, región JE Jaslovské Bohunice v stretlo opäť (ako je už tradíciou) v Agropenzióne Adam v rázovitej kopaničiarskej obci Podkylave, aby si pripomenuli výročie prijatia Zákona o obecnom zriadení č. 369/1990 Zb (6. 9. 1990).
viac
21.02.2019
ZMO regiónu Jaslovské Bohunice povedie starosta Cífera Maroš Sagan
Združenie miest a obcí (ZMO) JE Jaslovské Bohunice má nového predsedu. Na 29. sneme, ktorý sa konal v stredu v Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava, zvolili delegáti za predsedu starostu obce Cífer Maroša Sagana.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %