Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.10.2017 08:12

Zatváranie detských jaslí nehrozí


Ilustračná snímka: (michalovskejasle.sk).


Novela jasličkového zákona nespôsobí poskytovateľom týchto služieb problémy. Naopak, počet registrovaných jaslí by mal rásť. Uviedol to štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike.


Ondruš tak reagoval na kritiku opozičného poslanca Jozefa Mihála (nezaradený). Ten označil novelu zákona, ktorá má vstúpiť do platnosti od 1. januára budúceho roka, za zle pripravenú. Podľa neho totiž samotné samosprávy nevedia, čo majú žiadať od zariadení, ktoré sa chcú registrovať. "Jasličkový zákon nie je dobre pripravený, novela nie je urobená poctivým spôsobom. Výsledkom bude to, že mnohé súkromné zariadenia budú musieť byť po 1. januári zatvorené," uviedol Mihál. Registračné povinnosti, ktoré majú tieto zariadenia voči vyšším územným celkom (VÚC) sú podľa neho nastavené tak nešťastne, že samotné VÚC nevedia, čo majú od zariadení pri registrácii žiadať. "Blíži sa 1. január, do ktorého, ak tá registrácia neprebehne, tak zariadenia budú musieť byť zatvorené, alebo budú ďalej fungovať pod pokutou 35 000 eur, ktorá je likvidačná," poznamenal Mihál.       

Štátny tajomník ale tieto tvrdenia odmieta. Upozornil na to, že zariadenia mali problémy v tom, že samosprávy žiadali od nich nové kolaudačné rozhodnutia. Toto ale ministerstvo práce podľa slov Ondruša vyriešilo. "Nehrozí zatváranie detských jaslí. Som presvedčený, že bude počet registrovaných poskytovateľov tejto služby rásť. Niektoré veci sa ukazujú tak, že najmä samosprávy si vysvetľujú zákon po svojom," priblížil Ondruš. Ministerstvo malo s predstaviteľmi samosprávnych krajov stretnutie, dostali aj list, kde im bolo vysvetlené, ako majú pri registráciách zariadení postupovať. "Problémy, o ktorých hovorí pán Mihál, spočívali hlavne v tom, že samosprávne kraje pri registrácii žiadali nové kolaudačné rozhodnutia na priestory, v ktorých sa poskytuje táto služba. O tomto zákon nie je. V tomto smere je zákon jasný, nerozumiem prečo v niektorých krajoch k tomu dochádzalo a táto vec je momentálne  vyjasnená," dodal Ondruš.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Voľby do VÚC by mali byť pri dvojkolovom hlasovaní najneskôr 4. novembra
Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali byť najneskôr v sobotu 4. novembra. Ak by sa však zmenil zákon a zrušilo by sa druhé kolo volieb, bol by možný aj neskorší novembrový sobotný termín. Noví predsedovia krajov a krajskí poslanci musia byť známi do 23. novembra.
viac
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
03.08.2017
Detské jasle v pôsobnosti mesta majú stále voľné kapacity
Kapacita detských jaslí v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina nie je k dnešnému dňu naplnená a rodičia, prípadne zákonní zástupcovia majú stále možnosť prihlásiť dieťa od dovŕšenia jedného roka do troch rokov veku do jaslí. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.
viac
13.09.2017
Samosprávy neprídu o právo veta pri voľbe riaditeľa školy
Obce a vyššie územné celky, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, neprídu o právo veta pri voľbe riaditeľa školy alebo školského zariadenia. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z dielne hnutia OĽaNO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %