Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.08.2016 10:30

Absencia rýchlostnej cesty R2 negatívne ovplyvňuje populáciu v regióne


Snímka zdroj: (tasr).


Absencia rýchlostnej cesty R2 v regióne západného Novohradu negatívne ovplyvňuje úroveň populácie v obciach mikroregiónu Podjavorie, ktorý je jeho súčasťou. Uviedol to starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa, podľa ktorého hlavne mladí ľudia z celej oblasti neustále odchádzajú.


"Snažíme sa ich tu udržať aj výstavbou bytových domov, ale všetci mi hovoria, že načo im tu budú byty, keď nebudú mať prácu," podotkol Greksa s tým, že v tomto smere by regiónu pomohla rýchlostná cesta R2. "Ak by tu aj nenašli zamestnanie, umožnila by im rýchlejší presun za prácou s vyššou pridanou hodnotou na východ a tiež na západ do neďalekého Zvolena či Banskej Bystrice," dodal.      

Mnohí mladí ľudia z tamojších dedín sa podľa starostových slov po ukončení štúdia, ale aj neskôr, rozhodujú, či v regióne zostanú žiť, alebo pôjdu na západné Slovensko alebo do zahraničia. "Ak počujú že rýchlostná cesta sa stále stavať nezačne, tak tu proste nezostanú. Načo budeme stavať diaľnicu o päť rokov do rezervácie, kde zostanú len starí ľudia," konštatoval Greksa.      

Z rýchlostnej cesty R2 smerom od Zvolena je v súčasnosti v plnom profile hotový len úsek Pstruša – Kriváň. Vo výstavbe je úsek Zvolen, východ – Pstruša, ktorý má byť odovzdaný do užívania koncom tohto roka. V polovičnom profile boli v minulosti vybudované úseky R2 pri Ožďanoch a Tornali. Začiatok výstavby a spôsob financovania viac ako 22-kilometrového úseku Kriváň – Lovinobaňa, ktorý má viesť aj popri Mýtnej, zatiaľ nie je jasný.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
V obci Kriváň začali stavať tretiu nájomnú bytovku
Tretiu nájomnú bytovku začali nedávno stavať v Kriváni v okrese Detva. Najväčšia obec okresu s približne 1700 obyvateľmi už predtým postavila dve nájomné bytovky spolu s vyše 40 bytmi.
viac
12.07.2017
Starosta Mýtnej P. Greksa sa na protest vzdá funkcie
Starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa sa ku koncu aktuálneho roka vzdá svojej funkcie. Ako uviedol, dôvodom je spochybnenie výstavby ďalších úsekov rýchlostnej cesty R2 v smere od Kriváňa na Košice, za ktoré ako aktivista bojuje už vyše desať rokov.
viac
07.11.2017
Primátorka apeluje na začatie výstavby rýchlostnej cesty R4
V priestoroch prešovskej radnice sa včera (6.11. 2017) stretla primátorka Andrea Turčanová so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty Igorom Janckulikom, s Ladislavom Bačenkom z Národnej diaľničnej spoločnosti a poslancom NR SR Eduardom Adamčíkom.
viac
17.01.2018
BBSK považuje za jednu z najhlavnejších priorít dobudovanie R2
Rozvoj Slovenska znamená rozvoj regiónov, bez toho nemôže byť krajina, ktorá má všetky výrobné faktory - pracovnú silu, suroviny, kapitál, pôdu, bohatá. Konštatoval to v utorok v Banskej Bystrici splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %