Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.05.2019 10:10

Aby ste bazén napustili bez problémov, konzultujte s vodármi


V horúcich dňoch dobre padne osvieženie v bazéne. Aby pri jeho napúšťaní nevznikli problémy, treba sa poradiť s vodármi. Vo všeobecnosti platí, že bazén by sa mal napúšťať pomaly mimo odberovej špičky. Ilustračné foto: archív LS


Posledné roky býva už aj v liptovskom regióne letné obdobie veľmi teplé a často bez výdatnejších zrážok. Obyvatelia, ktorí vyhľadávajú osvieženie, situáciu riešia vybudovaním bazénov pri svojich domoch, alebo kúpou nafukovacích bazénov s väčším objemom.


Po prvom väčšom oteplení sa potom ponáhľajú čo najrýchlejšie bazény napustiť. To však môže spôsobiť vodárňam prevádzkové problémy. „Ak má zákazník s vodárňami zmluvný vzťah, pri napúšťaní vody z verejného vodovodu do bazéna ide o legálny odber, keďže voda bude fakturovaná. Zároveň však treba mať na pamäti, že ide o mimoriadny odber, pretože je nárazový. Vhodné je pred každým napúšťaním bazéna o tejto skutočnosti informovať vodárov, ktorí poskytnú informácie, ako správne pri tom postupovať,“ informoval Ing. Matej Géci, generálny riaditeľ Liptovskej vodárenskej spoločnosti, a.  s., Liptovský Mikuláš (LVS).

„Verejný vodovod je v prvom rade určený na zásobovanie obyvateľov pitnou vodou. Bazény ľudia napúšťajú sezónne, preto odporúčame pred napúšťaním vodovodnú prípojku do bazéna najskôr prepláchnuť, aby počas samotného napúšťania tiekla do bazéna už len čistá voda,“ pripomenul Ing. Tomáš Benikovský, výrobný riaditeľ LVS. Podľa jeho slov treba myslieť aj na ostatných odberateľov, pretože pri napúšťaní bazénov môže nastať v potrubí pokles tlaku vody, ktorý sa u nich prejaví tak, že im voda tečie pomaly.

„Najlepšie je, keď ľudia bazény napúšťajú mimo odberovej špičky alebo v noci a nie naraz doplna. Napúšťanie si treba rozdeliť na etapy počas niekoľkých dní. Takýmto spôsobom sa zmenší riziko, že dôjde k zmene hydraulických pomerov vo vodovodnej sieti a zhoršia sa vlastnosti vody rozoznateľné zmyslovými orgánmi,“ poznamenal T. Benikovský.

Dôležité je tiež upozornenie pre odberateľov, ktorí majú aj vlastné zdroje vody, napríklad studňu, jazierko či nádrž na zavlažovanie a chcú vodu z nich využiť pri napĺňaní bazéna. „Rozvody verejného vodovodu sa v žiadnom prípade nesmú prepájať s rozvodmi z iného zdroja, pretože môže dôjsť ku kontaminácii vody vo verejnom vodovode. Takéto konanie potom už riešia orgány činné v trestnom konaní,“ upozornil T. Benikovský.

Obyvatelia, ktorí chcú napúšťať bazén z verejného vodovodu, ktorý nie je v správe LVS, by mali situáciu konzultovať na obecnom úrade. V niektorých obciach na Slovensku, najmä v oblastiach, ktoré majú problémy s dostatkom pitnej vody, platí dokonca zákaz polievania záhrad a napúšťania bazénov v určitom období. V okrese Liptovský Mikuláš sme takýto zákaz zatiaľ nezaznamenali, ale v prípade potreby existuje tiež riešenie – objednať si vo vodárňach cisternu s vodou.

 

Autor: Mgr. Eva Petranová, Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s.


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
03.07.2017
BVS a obec Kittsee podpísali novú zmluvu o odvádzaní a čistení odpadových vôd
Rakúske prihraničné obce Kittsee, Edelstal a Pama budú aj naďalej spolupracovať s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) pri odvádzaní a čistení odpadových vôd.
viac
29.11.2022
Obec sa po takmer 20 rokoch dočkala vodovodu, dokončia ho v decembri
Obyvatelia obce Tuhár v okrese Lučenec sa po takmer dvoch desaťročiach dočkali vodovodu. Práce na projekte za približne 983 000 eur bez DPH pomaly finišujú a dokončené by mali byť v decembri. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %