Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.06.2019 04:25

Aj obyvateľov Záhoria i Bratislavy trápia komáre, žiadajú kraj situáciu riešiť


Ilustračná snímka (tasr)


Obyvateľov obcí v povodí Moravy na Záhorí, ale i mestských častí Bratislavy trápia komáre. Verejnosť, ale i starostovia žiadajú o zásah, súčasnú situáciu opisujú ako kalamitný stav. O situácii v utorok rokovali s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).


"Nedá sa tu normálne žiť," opísal pre TASR situáciu vo svojej obci starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič. Domnieva sa, že BSK neaplikoval v dostatočnom predstihu biologickú látku, ktorá má zamedziť liahnutiu komárov a v súčasnej situácii je možný iba chemický postrek, ktorý však kraj odmieta. "Nechali nás v probléme," myslí si o postupe samosprávneho kraja starosta najzápadnejšieho sídla na Slovensku.       

Postup BSK a biologickú obranu proti premnoženiu komárov prostredníctvom látky Bti, využívajúcej kmene baktérií napádajúcej larvy komárov, kritizuje aj starosta Vysokej pri Morave a poslanec samosprávneho kraja Dušan Dvoran. Vysvetľuje, že ak prišlo k vyliatiu Moravy počas nedávnych povodňových stavov a polia zaliala voda, je spomínaný spôsob zbytočný a v mimoriadnej situácii nie je možné odmietať chemický postrek s argumentom, že 'to treba nechať na prírodu'. "Ani pri antibakteriálnej infekcii, ktorá môže ohrozovať váš život, sa zrejme nebudete spoliehať na to, že si s tým príroda nejako poradí, ale budete brať antibiotiká," skonštatoval. Upozornil aj na zdravotné riziká a choroby, ktoré prenášajú komáre. "V našej obci sa potvrdila nebezpečná choroba dirofilarióza prenášaná komármi, ktorá postihuje najmä mačky, psy a voľne žijúce dravce, no môže ťažko poškodiť aj zdravie človeka,“ vystríhal.       

Na utorkovom stretnutí vyzval za starostov predsedu BSK Juraja Drobu, aby sa okamžite zasadil o riešenie krízovej situácie s komármi.       

O tom, či bude postrek, diskutujú aj obyvatelia na sociálnej sieti. "To je už normálna invázia," poznamenáva jeden z diskutérov v Záhorskej Vsi. "Nie je možné, aby som musela polievať záhradu vo svetri a dlhých teplákoch," pridáva sa ďalšia diskutujúca z Vysokej pri Morave. Ďalší však oponuje. "Toto je ešte nič, iné roky v minulosti boli 'úrodnejšie', zapálili sme oheň, stáli sme v dyme, a aj tak hrýzli," napísal.       

Téma komárov rezonuje aj v bratislavských mestských častiach. Starostka Devína Ľubica Kolková priznala, že evidujú zvýšené množstvo komárov, ako kalamitný stav to zatiaľ nehodnotí. "Je to prirodzený vývoj. Bolo vlhko, potom teplo. Ideálne podmienky pre vyvinutie lariev komárov," uviedla Kolková pre TASR. V Dúbravke už podali podnet na hrozbu kalamitného stavu. "Kontaktovali sme hlavné mesto, BSK i Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave," informovala hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová. "Požiadali sme o to, aby v prípade potreby bol vykonaný dezinsekčný zásah," spresnila. Karlova Ves chce koordinovať aktivity v spolupráci so splnomocnencom hlavného mesta pre životné prostredie Andrejom Kovaríkom.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2019
Obciam, ktoré trápi zvýšený výskyt komárov, je kraj maximálne nápomocný
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyzval starostov obcí v povodí Moravy na Záhorí, aby v prípade, že tak ešte neurobili, požiadali Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR o preverenie podnetov na premnoženie komárov.
viac
29.01.2020
Obce na Záhorí sa môžu hlásiť o podporu na ekologický boj proti komárom
Takmer 30 tisíc môžu žiadať obce na Záhorí na ekologický boj s komármi. Požiadať o to môžu ešte do konca januára prostredníctvom Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy. Program Regulácia komárej populácie dovoľuje obciam žiadať o 4 000 eur pri 15% spolufinancovaní.
viac
08.07.2020
RÚVZ eviduje lokálnu kalamitu komárov
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava v súčasnosti na území Bratislavského kraja eviduje zvýšený, na niektorých miestach i kalamitný stav v prípade výskytu komárov. Nechystá však cielený monitoring a upozorňuje, že nemôže ani vyhlasovať kalamitný stav alebo mimoriadnu situáciu.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %