Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.01.2016 10:00

Aj odpad môže pomáhať. Mesto Nové Zámky uľahčí život ľuďom v núdzi


Drevený odpad pomôže ľuďom v núdzi. (Foto: Wikimedia Commons)


Mesto Nové Zámky sa rozhodlo pomôcť svojim obyvateľom. Prostredníctvom projektu s názvom ,,Spoločne pre prírodu“ v spolupráci s hlavným projektovým partnerom, mestom Mosonmagyaróvár, ponúka obyvateľom príspevok na vykurovanie vo forme drevených brikiet či palivového dreva.


Vykurovací materiál začalo mesto od februára 2014 vyrábať prostredníctvom svojej príspevkovej organizácie Novovital. Ako uviedol riaditeľ organizácie Imrich Budinský pre odpady-portal.sk, vykurovací materiál sa získava z drevného odpadu, ktorý je vyzbieraný v meste či z náletových drevných porastov. Takýto biologický odpad sa neskôr zoštiepkuje a je prevezený na jeho ďalšie spracovanie do výrobnej haly.

Kto má na príspevok nárok?

Mestskí poslanci ešte v decembri minulého roku schválili zmeny, na základe ktorých bude mať na príspevok nárok poberateľ starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, vdovského/vdoveckého dôchodku a invalidného dôchodku, a to v prípade, že príjem na osobu neprekročí sumu 430 eur. Pôvodne nemohol príjem žiadateľa na osobu prekročiť sumu 396,18 eur. Príspevok na bezplatné rozdelenie vykurovacieho materiálu sa rovnako týka aj osôb v núdzi a poberateľov pomoci v hmotnej núdzi a príspevkov. Mesto vykurovací materiál okrem jeho poskytovania sociálne znevýhodneným obyvateľom využíva aj na vykurovanie zariadení, ktoré spravuje.

Získanie príspevku na vykurovanie je podmienené niekoľkými požiadavkami:

- Trvalý pobyt v meste Nové Zámky

- Poberateľ musí preukázateľne žiť v rodinnom dome či v záhradkárskej osade, pričom je vykurovanie zabezpečované tuhým palivom

- Je potrebné predložiť potvrdenie – poberatelia v hmotnej núdzi predkladajú potvrdenie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi, poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku a invalidného dôchodku predkladajú potvrdenie o vyplácanej výške dôchodku

Tlačivo so žiadosťou o poskytnutie príspevku na vykurovanie je možné získať na internetovej stránke mesta Nové Zámky.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %