Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.01.2017 02:36

Aj v tomto roku bude v Slovenskej národnej galérii bezplatný vstup


Budova Slovenskej národnej galérie. Snímka zdroj: (tasr).


V tomto roku Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnej a inej činnosti napriek obmedzeným podmienkam z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.


"Sme radi, že rekonštrukcia plynule pokračuje, pretože od nej závisí veľa našich činností. Vlani iba krátko bola prerušená cez Vianoce. Už sú vykonané búracie práce a teraz sa aj navonok začne črtať premena objektu. Máme pripravené zaujímavé výstavné projekty, vydáme niekoľko monografií a máme nového generálneho partnera. Vďaka tomu aj tento rok bude vstup do galérie zdarma," na dnešnej tlačovej konferencii uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.       

V objekte SNG postupne boli odstránené interiéry, nefunkčné a zastarané zariadenia, staré konštrukcie, opláštenie budovy. Koncom roka 2016 začali budovať prvú novostavbu. Už sú zrejmé budúce vzťahy pasáží, priechodov a v najbližšom čase sa začne rozoberať posledná časť premostenia. Doteraz bolo preinvestovaných vyše 4,5 milióna eur, čo znamená takmer 12 percent z celkového objemu financií.         

Podľa riaditeľky marketingu a komunikácie SNG Bohdany Hromádkovej bol minulý rok úspešný a návštevnosť vyššia takmer o 10 000 osôb. Bolo to aj vďaka množstvu sprievodných programov, ale aj výstavou Sen x skutočnosť – Umenie & propaganda 1939-1945, ktorá potrvá do 26. februára.       

"Pripravujeme výstavu z tvorby Milana Adamčiaka, ktorý, žiaľ, včera (17. 1. 2017 - pozn. red.) zomrel, a tak to bude jeho retrospektíva. Po dlhom čase budeme mať výstavu grafiky. Nazvali sme ju Drsná škola a bude to nezvyčajný pohľad na grafiku. Predstavíme módu na Slovensku z rokov 1945 až 1989 a maliara Bazovského netradične ako fotografa. Záver roka bude patriť architektovi Friedrichovi Weinwurmovi a jeho realizovaným i nerealizovaným dielam," prezradil plánované výstavy vedúci kurátor Zbierok starého umenia SNG Dušan Buran.       

Významné sú aj dva zahraničné výstavné projekty SNG. V poľskom Krakove uvidia expozíciu Poklady barokového umenia. Na 57. medzinárodnom bienále výtvarného umenia v talianskych Benátkach v Pavilóne Českej a Slovenskej republiky bude pol roka prezentovaný projekt Jany Želibskej Labutia pieseň. Slovenská výtvarníčka s nim uspela spomedzi 36 nominácií.       

SNG vydá dve publikácie o architektovi Vladimírovi Dedečkovi a rozsiahlu monografiu z uzavretého diela Stana Filka.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Dni bieloruských umelcov na Liptove
Liptov od 8. do 11. novembra 2016 navštívia umelci z Bieloruska. V KÚPEĽOCH LÚČKY budú ľudoví umelci vystavovať umelecké a remeselné diela a zoznámia nás so svojou kultúrou. Vstup na podujatie v Kúpeľnom hoteli Choč je bezplatný.
viac
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
09.07.2020
Výstava Unisono v bratislavskej Galérii Umelka spojila tri výtvarníčky
Výstavu Unisono, ktorá predstavuje tvorbu Noémi Kolčákovej Szakállovej, Jany Černej Korkošovej a Sone Michalákovej, otvorili v utorok (7. 7.) v bratislavskej Galérii Umelka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %