Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.04.2019 10:10

Aj Žilinský samosprávny kraj zasvieti na MODRO


Ilustračná snímka


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyjadrí solidaritu ľuďom s autizmom modrým svetlom. Do svetovej i celonárodnej kampane „Slovensko svieti na modro“ sa tento rok zapojí aj Úrad ŽSK a v utorok po zotmení bude budova úradu v Žiline žiariť na modro.


Do celonárodnej kampane na podporu ľudí s autizmom sa zapojí aj Žilinský samosprávny kraj. Urobí tak vo večerných hodinách v noci z 2. apríla na 3. apríla modrým vysvietením budovy krajského úradu. Práve 2. apríl vyhlásila OSN za Svetový deň povedomia o autizme. Modré svetlo pomáha zacieliť pozornosť verejnosti na autizmus – vývinovú poruchu, ktorá ovplyvňuje v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. ,,Chceme aspoň takto symbolicky prispieť k šíreniu vzájomného porozumenia a rešpektu ľudí s autizmom v spoločnosti. Verím, že osveta je jeden zo spôsobov ako zlepšiť život ľudí s týmto ochorením a ich rodín,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Modrá farba je symbolom komunikácie, dôvery a zároveň symbolom autizmu. Do kampane sa už niekoľko rokov zapája aj Považské múzeum v Žiline vysvietením národnej kultúrnej pamiatky Budatínskeho hradu na modro. O podporu kampane Žilinská župa zároveň požiadalala všetky organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Sneh priniesol radosť i bežkárom
Milovníci zimných športov uvítali snehovú nádielku, ktorá v posledných dňoch zasiahla Žilinský kraj.
viac
14.05.2019
Deň rodiny v Budatínskom parku už tento víkend
Žilinský samosprávny kraj sa i tento rok pripojí k oslavám, ktoré sa konajú po celom svete pri príležitosti Svetového dňa rodiny vyhláseného Organizáciou spojených národov. Deň rodiny s atraktívnym programom bude v areáli Budatínskeho hradu v nedeľu 19. mája.
viac
12.07.2019
Lídrom v návštevnosti je Žilinský kraj
Najviac turistov prilákal na začiatku roka Žilinský kraj. S podielom 24,9% sa stal za prvé tri mesiace najnavštevovanejším spomedzi ôsmich krajov. Za ním nasleduje Bratislavský a Prešovský kraj.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %