Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.09.2019 02:10

Aké je heslo na wifi?


Snímka z návštevy firmy Lear Corporation Seating, s. r. o., v Prešove


V Komunitnom centre v obci Soľ vďaka projektu Podaj to ďalej! mladým Rómom ukázali, že žiť sa dá aj inak než na sociálnych sieťach.


„Aké je heslo na wifi?“ s touto otázkou sa už stretli azda všetci, starší, mladší, najmladší...

Nezisková organizácia JÓNA, pôsobiaca vo Vranove nad Topľou od roku 2002, pri práci s deťmi a mládežou pozoruje ich šikovnosť, s akou sa vedia orientovať vo svete moderných technológií. Svoj voľný čas radi trávia na sociálnych sieťach a telefón, tablet či počítač je pre nich hračka, ktorú denne používajú. Internet využívajú na zábavu – hry, videá, filmy a pesničky. Len malé percento predstavuje rozvoj ich počítačovej zručnosti, ktorú budú v ďalšom živote intenzívne potrebovať.

JÓNA, n. o., preto považuje za dôležité mladým ľuďom ukázať, ako sa dá zmysluplne využiť voľný čas, a to najmä na získanie nových a reálnych priateľov, na spoznanie ľudí, ktorí by im mali čo odovzdať, na získanie pozitívnych vzorov alebo na získanie manuálnych zručností, ktoré v dnešnej dobe absentujú.

Táto myšlienka bola v JÓNE, n. o., impulzom pre spustenie projektu s názvom PODAJ TO ĎALEJ!, ktorý sa uskutočňoval vďaka podpore programu Tu žijeme a pomáhame Karpatskej nadácie a Lear Corporation Seating Slovakia, s. r. o.

V marci 2019 sa Komunitné centrum v obci Soľ, ktoré svoju činnosť vykonáva vďaka miestnej samospráve a podpore Ministerstva vnútra SR, Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity a vďaka podpore Európskeho sociálneho fondu, sa rozhodlo zapojiť do projektu PODAJ TO ĎALEJ!

Dvanásť mladých rómskych chlapcov a dievčat vo veku od 15 do 18 rokov dobrovoľne odložili mobily a venovali sa úplne novej činnosti. Úspešne zvládli intenzívny kurz šitia a varenia. Tešili sa, že pripravili jednoduché, ale chutné jedlá podľa nových receptov. Dievčatá zas s pomocou skúsenej krajčírky dokázali ušiť kapsičky, kabelky či vrecká do školy.

Zaujímavou aktivitou pre štrnásťčlennú skupinu mladých ľudí bola návšteva firmy Lear Corporation Seating, s. r. o., v Prešove. Videli, ako to reálne vyzerá vo výrobe a pochopili, že pre správny výkon práce je potrebné aj vzdelanie. Menšia skupina žien zas videla prácu vo firme Linora, s. r. o., v Hencovciach a dve mladé ženy sa v spomínanej firme následne zamestnali.

Uvádzame niektoré reakcie mladých ľudí, ktorí sa na návšteve zúčastnili:

„Veľmi sa mi táto práca páčila a keď dokončím školu, tak si sem dám žiadosť, alebo - rád by som tu zatiaľ pracoval ako brigádnik. Som rád, že som mohol vidieť, ako to v takej firme funguje,“ - Dominik, 17 rokov (návšteva Lear Corporation Seating).

„Je to pekná práca. Prekvapilo ma, že som tam videla toľko Rómov. To mi dáva nádej, že nevadí, že som Rómka, ale napriek tomu mi dajú šancu ukázať, čo vo mne je,“ - Vierka, 18 rokov (návšteva firmy Linora v Hencovciach).

Tešíme sa, že v neziskovej organizácii vznikol nápad na realizáciu projektu PODAJ TO ĎALEJ! Uznanie patrí aj obci Soľ, poskytovateľovi sociálnej služby v komunitnom centre, konkrétne Ing. Jozefovi Bertovi, starostovi obce. Realizáciu projektov zameraných na pomoc druhým rád podporuje. Zmysel vidí v tom, že ak aktivita osloví hoci len jedného človeka, ktorý zmení svoj život k lepšiemu, stojí táto práca za to.

Projekt, v ktorom funguje spolupráca mimovládnej organizácie, samosprávy, nadácie a firiem je dobrou ukážkou toho, že spolu sa dá vždy dokázať viac a pomôže sa najmä tým, ktorí to najviac potrebujú. Odmenou pre všetkých je pozitívna spätná väzba tých, ktorým sa pomocná ruka podala.

JÓNA, n. o., ďakuje Karpatskej nadácii za to, že vďaka programu Tu žijeme a pomáhame Karpatskej nadácie a Lear Corporation Seating Slovakia, s. r. o., mohla zrealizovať spolu s obcou Soľ a firmami Lear Corporation Seating Slovakia, s. r. o., v Prešove a Linora, s. r. o., v Hencovciach zmysluplné aktivity pre mladých, ktorí sa už nebudú stále pýtať „Aké je heslo na wifi?“

Autor: (ib)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
29.05.2017
Ministerstvo vnútra SR poskytne finančné prostriedky na komunitné centrá
Obce, mestá a mimovládne organizácie môžu opäť stavať nové či rekonštruovať už existujúce komunitné centrá.
viac
23.09.2018
Z bývalej krčmy je multifunkčné komunitné centrum
Nevyužitú a zanedbanú budovu v Parchovanoch (okres Trebišov) obec s podporou eurofondov pretvorila na multifunkčné komunitné centrum.
viac
29.03.2019
Chýbajúce pracovné sily možno hľadať aj medzi Rómami
Zamestnávatelia čoraz častejšie hlásia nový problém: chýbajúcu pracovnú silu. Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity vidí riešenie v zapájaní firiem, ktoré spúšťajú špecifické programy pre oslovenie a zamestnávanie Rómov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %