Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.09.2016 05:06

Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici


Záujemcovia sa dozvedeli ako sa treba starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. Ako ho neznečisťovať, ako šetriť energiami, surovinami, vodou a najmä ako triediť, prípadne neprodukovať odpad.


Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.


Počasie prialo, účastníkov bolo požehnane. Obyvatelia mali možnosť spraviť si test ekologickej stopy na životnom prostredí. Odborníci na odpadové hospodárstvo zo spoločnosti ENVI - PAK im vysvetľovali, ako predísť tvorbe odpadu. Ak už odpad tvoria, ako ho správne triediť, aby mohol byť úspešne zrecyklovaný a znovu použitý. Mnohí nevedeli, že vďaka triedeniu môžu ušetriť. Triedený zber totiž na Slovensku uhrádzajú organizácie zodpovednosti výrobcov.

Ľudia sa začínajú stavať k svojmu okoliu zodpovednejšie. To bolo vidno aj na malých deťoch, ktoré sa v škole učia, ako správne triediť odpad a doma so svojimi rodičmi potom naučené praktizujú. Obdivovali rôzne druhy farebných kontajnerov, pri ktorých sa zahrali na správnych triedičov a smetiarov. Za odmenu dostali nálepky, svietiace náramky či cukríky.

 

 

Aj dospelí sa chovajú zodpovednejšie. Pri stánku ENVI - PAK sa zastavili i starší, aby sa poradili a posťažovali na svojich susedov, ktorí už takí zodpovední nie sú. Pýtali sa na zaujímavosti zo sveta triedenia a recyklácie. Zaujímalo ich, čo kam majú vhodiť a ako funguje proces triedenia na Slovensku i v zahraničí. Za správny prístup k triedeniu odpadov dostali letáky o správnom triedení a upomienkové predmety.

ENVI - PAK zorganizoval na Mestskom úrade v Žiline interaktívnu prednášku pre učiteľov všetkých základných a materských škôl, ktorým takto počas Žilinských dní zdravia odovzdal svoje skúsenosti, rady a rôzne edukatívne materiály pre deti.

„Učitelia sa interaktívnym a netradičným učebným pomôckam pre environmentálnu výchovu potešili. Budú ich môcť používať počas celého školského roka“, vysvetlila Katarína Kretter, ktorá bola mentorom prednášky.

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
23.09.2020
Objemný odpad bude mesto zbierať po novom
Objemný odpad z domácností budú v Partizánskom zbierať v novej forme. V každej lokalite mesta bude zber trvať jeden deň a bude pod kontrolou zamestnancov technických služieb a príslušníkov mestskej polície.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %