Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.10.2018 05:21

Aktivistom sa nepáči plánovaná výstavba pri vodnom zdroji Šamorín


Ilustračná snímka


Aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Za našu vodu kritizujú spôsob vyhlasovania ochranných pásiem vodných zdrojov. Nepáči sa im, že neďaleko vodného zdroja pri Šamoríne je plánovaná výstavba obytného komplexu, čo bude mať za následok znemožnenie rozšírenia ochranných pásiem.


Ako uviedla za OZ Táňa Kratochvílová, pod Šamorínom je totiž obmedzená dotácia podzemnej vody z Dunaja, na ústí Žitného ostrova uberá zo zásob pitnej vody zas Slovnaft. V Kalinkove je podľa nej v súčasnosti už znížená kvalita vody, a preto sa z neho berie iba minimálne množstvo pitnej vody z jednej studne.       

V súčasnosti sa teda podľa nej využíva veľmi málo vody z vodného zdroja Šamorín. Pokiaľ by chcela Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) využívať celý jeho potenciál, musí rozšíriť ochranné pásma v okolí zdroja. OZ upozorňuje na to, že ministerstvo životného prostredia najprv povolilo zmenu ochranných pásiem, neskôr však rozhodlo o zrušení svojho rozhodnutia, pričom žiada BVS upraviť svoje plány na rozšírenie ochranných pásiem podľa územných plánov Hamuliakova napriek tomu, že tieto zahŕňajú developerský projekt na výstavbu obytného komplexu.      

 Ako doplnila Kratochvílová, „ministerstvo životného prostredia žiada v procese vodoprávneho konania nezákonné požiadavky na doplnenie podkladov z BVS, čím odhalilo svoje skutočné ciele uprednostniť súkromný záujem pred celospoločenským. Ilustrovať sa to dá hlavne na bode, kde žiada zosúladiť štátom oponovanú a ministrom podpísanú správu so správou vypracovanou účelovo pre súkromnú spoločnosť“.       OZ upozorňuje, že ak sa konanie o ochranných pásmach Šamorín preruší, pravdepodobne sa definitívne odštartuje proces výstavby v chránenom území. Zámery výstavby v tejto oblasti podľa OZ neobsahovali potrebné správy posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2017
Aktivisti napadli na súde verdikt MŽP SR v kauze križovatky Triblavina
Občianske združenie (OZ) Triblavina napadlo na Krajskom súde v Bratislave rozhodnutie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré potvrdilo, že nie je potrebné posudzovať vplyv zmeny križovatky Triblavina na životné prostredie.
viac
15.05.2018
Poslaním kampane Tu vodu nepi! je upozorniť na tému podzemnej a povrchovej vody
Základným poslaním kampane Tu vodu nepi!, ktorú pripravilo občianske združenie Za našu vodu, je upozorniť obyvateľstvo na tému ochrany povrchovej a podzemnej vody, aby sa cez ňu neznečistila pitná voda.
viac
29.01.2020
Žitný ostrov ohrozuje aj skládka v Žabom majeri, upozorňujú aktivisti
Toxická skládka v bratislavskej Vrakuni nie je jedinou hrozbou pre vody Žitného ostrova. Reálnym rizikom je aj skládka v bratislavskej mestskej časti Rača, v lokalite Žabí majer.
viac
19.11.2020
Aktivisti spustili petíciu za zastavenie výstavby v Demänovskej doline
Občianske združenie (OZ) pre Dolinu zverejnilo v stredu petíciu za okamžité zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Spustilo ju v spolupráci s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %