Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.11.2017 12:43

Alternatíva k súčasnej vláde existuje


Obálka knihy SOS – slovenská občianska samospráva


Nexistuje však v súčasnom opozičnom parlamente, ani v iných hierarchických politických či občianskych štruktúrach formálnych autorít, ale len v prirodzenej ľudskosti občana s jeho osobnou zodpovednosťou za seba a správu vecí verejných, teda všetkým nám vecí spoločných.


Ako ukazuje súčasný krízový vývoj, dnes v 21. storočí globalizujúcej sa spoločnosti už nie je  efektívne správu vecí verejných stavať na tzv. hierarchickom vládnutí v zmysle naratívnych historických národnostných, náboženských či ideologických princípoch, ale primárne na najnovšom prítomnom vedeckom poznaní, globálne deklarovanom prirodzenom ľudskom práve a princípov občianskej spoločnosti s demokratickou verejnou či spoločnou správou vecí verejných či spoločných.

Historická skúsenosť ľudstva až po súčasnosť poukazuje na pretrvávajúci negatívny fenomén, že väčšina ľudského násilia a sociálnej nespravodlivosti bola a je páchaná alebo iniciovaná formálnymi hierarchickými štruktúrami a ich formálnymi autoritami v mene národa, náboženstva či ideológie.

Kartový tromf, na to ako sa z tejto spoločenskej či spoločnej krízy hravo dostať, dáva do rúk  zodpovedným občanom, poslancom a najmä starostom v miestnej samospráve nová  publikácia s názvom SOS – slovenská občianska samospráva, ktorú v tomto roku vydalo Občianske združenie na podporu priamej demokracie – AGORA.

Zámerom autorov je inšpirovať a motivovať čitateľa k občianskemu sebauvedomeniu, sebapoznávaniu, sebarozvoju a sebaprežívaniu ako nedeliteľnej časti ateistickej ľudskej bytosti Vesmíru či Univerza, náboženskej božskej bytosti jediného Boha alebo prirodzeného človeka – zodpovedného občana v globálnej spoločnosti tu a teraz na Zemi. 

Knihu si je možné objednať v redakcii Obecných novín, zakúpiť v kníhkupectve Artforum na Kozej ulici v Bratislave alebo získať priamo na samosprávnych víkendových workschopoch. Víkendové samosprávne workshopy si môžu po dohode s autormi knihy na adrese agora@priamademokracia.sk samozorganizovať miestne alebo regionálne samosprávy.

Práve teraz, pred voľbami do VÚC, nastáva najvhodnejší čas na to, aby sa čo najviac starostov a poslancov oboznámilo s konceptom SOS a jeho metodológiou a aby sa čo najviac starostov ako prirodzených autorít dostalo už v tohtoročných voľbách do regionálnych orgánov samosprávy. Získané skúsenosti z tohto transformačného procesu verejnej správy si môžu starostovia v rámci regiónu posúvať či vymieňať medzi sebou alebo tí aktívnejší účastníci aj formou písomných príspevkov do Obecných novín. Na spoluprácu pri transformácii verejnej správy na alternatívnu občiansku samosprávu sa tešia autori knihy. Podľa ich poznania a skúseností transformácia súčasnej krízovej verejnej správy sa môže uskutočniť len prostredníctvom transformácie občana na zodpovednú individualitu pri správe veci spoločných.

Knihu SOS je možné objednať alebo priamo zakúpiť v redakcii Obecných novín (inprost@inprost.sk), v kníhkupectve Artforum na Kozej ul. č. 20 v Bratislave alebo priamo na víkendových workschopoch od autorov.

 

Autor: Fero Pálka


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2018
Občania a nezávislí funkcionári miestnej samosprávy. Na čo ešte čakáme?
Nestačí len slušnosť, dôležitá je aj osobná zodpovednosť so svojprávnosťou a samosprávnosť. Iniciujme kroky za zodpovedné Slovensko.
viac
30.07.2020
Vláda verzus Správa. Reforma verzus Transformácia
Globálna Koróna pandémia môže transformovať súčasnú polarizovanú sformovanú svetovládu na prirodzenú harmonickú Svetovú občiansku samosprávu – SOS.
viac
03.09.2020
Gladiátori a Plagiátori. Akademická verzus politická prospechárska pragmatickosť
Po nežnej revolúcii väčšina slušných obyčajných a stranícky neorganizovaných občanov naivne verila, že Slovenský parlament sa stane arénou súboja nebojácnych rímskych gladiátorov, ktorí nebudú bojovať len za svoju česť a slobodu ale aj za slobodu a lepší život svojich spoluobčanov - voličov.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %