Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.05.2016 03:28

Ambíciou AKIS je zjednotenie kultúrnych inštitúcií


Ilustračná snímka: (int.)


Asociácia kultúrnych inštitúcií miest a obcí Slovenska (AKIS) je mimovládna organizácia, ktorej cieľom je prehlbovať výchovu a vzdelávanie občanov.


Jej vznik inicioval približne pred rokom riaditeľ Mestského domu kultúry vo Vranove nad Topľou Alfonz Kobielsky, ktorý je zároveň jej predsedom. Dôvodov na to mal hneď viacero. "Pri každodennej práci vo funkcii riaditeľa pociťujem potrebu takejto stavovskej organizácie. Našou ambíciou je zjednotenie kultúrnych inštitúcií pôsobiacich v mestách a obciach na celom Slovensku," uviedol Kobielsky s tým, že tieto inštitúcie nemajú metodický subjekt, ktorý by ich usmerňoval v rámci koncepcie rozvoja kultúry v štáte.      

Miestna kultúra má podľa jeho slov vytvárať čo najlepšie podmienky na rozvoj a činnosť spolkov, združení a záujmových skupín pôsobiacich v kultúrnej oblasti v danom mieste. "Mnoho našich kultúrnych stánkov sa v snahe o prežitie 'špecializuje' na komerčné prenájmy pre iné subjekty pôsobiace napr. v privátnom sektore," uviedol Kobielsky s tým, že si nemyslí, že by to tak malo byť.      

Počas kreovania AKIS jej zakladajúci členovia realizovali niekoľko pracovných stretnutí. Tie odkryli širokú škálu pôsobenia asociácie. "Spomeniem prípravu spoločných kultúrnych programov a ich prezentáciu v mestách po celom Slovensku alebo spoločné nakupovanie a plánovanie vystúpenia profesionálnych umelcov. Chceme byť nápomocným partnerom pre Združenie miest a obcí Slovenska, chceme pripomienkovať legislatívne zmeny a vyjednávať lepšie podmienky s autorskými zväzmi a pod.," konkretizoval možné pole pôsobenia AKIS jej predseda.      

Asociácia kultúrnych inštitúcií miest a obcí chce vytvárať vhodné ekonomické a technické podmienky na prezentáciu živej a inovatívnej umeleckej tvorby, tradičnej kultúry, divadla, tanca, hudby, filmu, výtvarného umenia, súčasnej vizuálnej kultúry a umenia nových médií na regionálnej a miestnej úrovni. Jej hlavnou činnosťou je podľa Kobielskeho presadzovanie spoločných záujmov kultúrnych inštitúcií smerom k orgánom štátnej správy a samosprávy, verejnosti a zahraničiu.      

AKIS bola založená piatimi členmi 23. apríla minulého roka na ustanovujúcej schôdzi v Handlovej. "Pokiaľ chceme byť úspešní v presadzovaní spoločných záujmov, musí nás byť dostatok," uviedol predseda asociácie.       

Po májovom valnom zhromaždení má AKIS dvanásť členov a do konca tohto roka chce tento počet strojnásobiť.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2020
Branislav Tréger: Naša kultúra je krehká a zraniteľná, potrebuje pomoc
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger dnes požiadal ministerku kultúry o pomoc pre kultúrne zariadenia samospráv.
viac
09.06.2020
Povinnosť v oblasti kyberbezpečnosti sa presúva na správcu systému
Združenie miest a obcí Slovenska bolo v súvislosti s kybernetickou bezpečnosťou informované o tom, že Informačný systém Dátové centrum obcí a miest je zaradený do zoznamu základných služieb a DEUS do registrov poskytovateľov základných služieb.
viac
08.10.2020
Informujte o dopadoch COVID-19 na šport
Štátny tajomník rezortu školstva, vedy, výskumu športu Ivan Husár opätovne požiadal predsedu ZMOS Branislava Trégera o súčinnosť pri získaní informácií o reálnych dopadoch COVID - 19 na šport v samospráve.
viac
15.01.2021
Rezervačný systém zjednoduší samosprávam proces testovania
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza medzi samosprávy s jedinečnou ponukou. Ide o rezervačný systém Bookio na pomoc pri testovaní obyvateľov. Tento modul uľahčí prihlasovanie ľudí na testovanie, zlepší plánovanie pre mestá a obce a výrazne zvýši bezpečnosť a efektivitu samotného testovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %