Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.01.2017 03:50

Analýza finančnej stability 50 najväčších miest v SR


Logo INEKO


Druhé, aktualizované vydanie analýzy zahŕňa opravu údajov za mesto Brezno, ktoré pôvodne vykázalo Ministerstvu financií SR (MF SR) nesprávne údaje o výške svojho dlhu.


1. Zhrnutie

1.1. Plnenie zákonných kritérií na hospodárenie

V roku 2015 neprekročilo zákonnú hranicu celkového dlhu na úrovni 60 % bežných príjmov predchádzajúceho roka žiadne spomedzi 50 najväčších miest – najbližšie k hranici bola Žilina (54,7 %). Ani pri dlhovej službe neprekročilo zákonom stanovenú hranicu 25 % bežných príjmov predchádzajúceho roka žiadne mesto. V súčasnosti teda podľa zákona u nás nie je samospráva, ktorá by bola diskvalifikovaná od možnosti vziať si prípadný ďalší úver.

Až 15 miest malo k 31. 12. 2015 aspoň 1 záväzok neuhradený 60 a viac dní po lehote splatnosti, hoci väčšina z nich iba v minimálnom objeme (t. j. v celkovej výške menšej ako 0,5 % bežných príjmov z predchádzajúceho roka). Aj tak však týchto 15 miest naplnilo jednu z dvoch podmienok na zavedenie ozdravného režimu. Druhý limit týkajúci sa záväzkov, podľa ktorého celková výška záväzkov po lehote splatnosti nesmie prekročiť 15 % bežných príjmov za predchádzajúci rok, neprekročilo žiadne mesto spomedzi 50 najväčších miest (výnimkou je iba mestská časť Bratislava-Devín). Zákon je formulovaný tak, že povinnosť zaviesť ozdravný režim majú tie samosprávy, ktoré porušia obe kritériá zároveň. Takýto stav nebol ku koncu roka 2015 dosiahnutý v ani jednom z posudzovaných miest, práve okrem mestskej časti Bratislava -Devín, ktorá je, v súlade s pravidlami, už viac ako 10 rokov v nútenej správe.

1.2. Plnenie vybraných ukazovateľov hospodárenia

Všetky najväčšie mestá na Slovensku dosiahli v roku 2015 kladnú bilanciu bežného účtu, a teda nemajú problém s vykrývaním bežných výdavkov zo svojich bežných príjmov (prebytok za 50 najväčších miest spoločne dosiahol +9,6 %). Čo najvyšší prebytok vytvorený na bežnom účte je výhodou – mesto môže tieto prostriedky využiť napr. na investície (kapitálové výdavky), či na zníženie dlhu.

Keď zoberieme do úvahy aj príjmy a výdavky kapitálových účtov miest a utvoríme tak súhrnnú základnú bilanciu1), ukáže sa, že súčet bežných a kapitálových príjmov 50 najväčších miest v roku 2015 ešte stále prevýšil súčet bežných a kapitálových výdavkov týchto miest, no už iba o 1,7 %.

Po zreteľnom znižovaní zadlženia miest a obcí na Slovensku v rokoch 2011 až 2014 však prvýkrát došlo k čiastočnému zvratu – 50 najväčších miest mierne zvýšilo svoje zadlženie, a to z 25,9 % na 28,3 % svojich bežných príjmov. To platí nielen pre 50 najväčších miest, ale aj sumárne za všetky samosprávy v SR.

Dlh medziročne narástol aj v prípade Bratislavy a Košíc. V Bratislave ku koncu roka 2015 dosiahol 39,9 % bežných príjmov predchádzajúceho roka, pričom dlh samotného bratislavského magistrátu predstavoval až 57,7 %. Štatistiku na 39,9 % vylepšuje započítanie (prevažne nižších) dlhov mestských častí. Košiciam k tomu istému dátumu narástol celkový dlh na 30,4 % (magistrát 34,4 %).

Napriek tomu pre všetkých 50 najväčších miest v SR platí, že nemali výraznejší problém s plnením kritérií. Jedinou výnimkou sú niektoré ich mestské časti. Okrem spomínaného bratislavského Devína ide ešte o košické mestské časti Sever a Sídlisko KVP, v ktorých mali záväzky aspoň 60 dní po lehote splatnosti. V oboch prípadoch to však bolo v relatívne zanedbateľnej výške (menej ako 0,2 %). Ostatné mestské časti Bratislavy a Košíc mali tieto záväzky nulové.

Aj vďaka tomu vyšlo finančné zdravie pri všetkých 50 najväčších mestách v hornej polovici škály – v 16 prípadoch ako „výborné“, pri 23 mestách ako „dobré“ a pri zvyšných 11 ako dostatočné. Dopĺňame, že ak by sme v tejto analýze neposudzovali iba 50 najväčších miest, ale aj jednotlivé mestské časti, ktoré sú samostatnými samosprávami, tak v prípade bratislavského Devína by vyšlo hodnotenie v spodnej polovici škály (známka „nedostatočné finančné zdravie“).

Úplný prehľad ukazovateľov finančnej stability 50 najväčších miest v SR sa nachádzav tabuľke 1.

Za Bratislavu a Košice uvádza táto tabuľka agregované údaje (spolu za magistráty a všetky mestské časti).Informácie o Bratislave a Košiciach v detailnom členení na magistráty a jednotlivé mestské časti možno nájsť v tabuľke 2 (Bratislava) a v tabuľke 3 (Košice).

2. Monitorovanie hospodárenia miest, obcí a VÚC v SR (úvod)

Inštitút INEKO realizuje projekt zameraný na monitorovanie hospodárenia miest, obcí a VÚC v SR od roku 2012, a to v spojení s vyhodnocovaním ich finančného zdravia. Jednou z hlavných súčastí projektu je prevádzkovanie internetového portálu2), ktorý obsahuje úplnú databázu obcí a VÚC v SR s údajmi o plnení vybraných ukazovateľov, ako napr. celková výška dlhu, dlhovej služby, záväzkov viac ako 60 dní po splatnosti či bilancia bežného a kapitálového účtu. Návštevník portálu má možnosť zobraziť si celkovo 15 indikátorov finančnej stability a 17 vstupných finančných ukazovateľov.

Viac v Obecných novinách č. 1-2/2017 na str. 6

Autor: Matej Tunega, analytik spolupracujúci s INEKO


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Hlavné mesto vlani hospodárilo s prebytkom viac ako sedem miliónov eur
Hlavné mesto hospodárilo v roku 2015 s prebytkom vo výške zhruba 7,3 milióna eur. Rozdelený je do rezervného fondu, z ktorého môžu byť hradené kapitálové výdavky mesta, fondu rozvoja bývania, fondu statickej dopravy a fondu rozvoja telesnej kultúry.
viac
09.03.2017
Mesto Šaľa ukončilo hospodárenie v minulom roku s prebytkom
Mestu Šaľa sa podarilo pri hospodárení v roku 2016 dosiahnuť prebytok. Ako informovala radnica, celkové príjmy mesta dosiahli sumu 16 035 840 eur. Pri výdavkoch v hodnote 15 282 510 eur tak dosiahnutý prebytok predstavuje 753 330 eur.
viac
24.04.2017
Mesto Martin hospodárilo v roku 2016 s prebytkovým rozpočtom
Mesto Martin hospodárilo podľa záverečného účtu v roku 2016 s prebytkovým rozpočtom vo výške zhruba 4 milióny eur. Záverečný účet mesta Martin schválili na dnešnom (24. 4.) rokovaní poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine.
viac
21.09.2020
Sekcia ekonomiky a financovania hlavne k zákonu o miestnych daniach
V priestoroch Kancelárie ZMOS sa vo štvrtok 17. septembra 2020 uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie ekonomiky a financovania Rady ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %