Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.03.2018 08:28

Andrea Turčanová ako prvá slovenská primátorka vystúpila v Bruseli


Primátorka Prešova Andrea Turčanová


V Bruseli sa 22. februára uskutočnilo slávnostné zasadnutie Dohovoru primátorov a starostov pri príležitosti jeho 10. výročia. Zasadanie sa konalo v Európskom parlamente za účasti stoviek primátorov a starostov nielen z Európy, ale aj ďalších kontinentov.


Slovensko na stretnutí zastupovala Andrea Turčanová, primátorka mesta Prešov, ktoré je od roku 2016 signatárom Dohovoru. Primátorka je zároveň ambasádorkou Dohovoru v Európskom výbore regiónov.

V panelovej diskusii venovanej nízkouhlíkovým a zdravým mestám, ktoré prispievajú k napĺňaniu Parížskej dohody, predstavila Andrea Turčanová investície mesta do modernizácie verejného osvetlenia a do energetickej efektívnosti budov. Poukázala na spoluprácu v týchto oblastiach s Prešovským samosprávnym krajom v rámci technickej pomoci ELENA.

Medzi rečníkmi boli primátori miest Florencia, Savona, Sevilla, Ghent, Sonderborg, Espoo, Bologna, prezident španielskeho regiónu Murcia, komisári Európskej komisie M.A. Cañete, C. Moedas, podpredseda EK M. Šefčovič, predseda Európskeho parlamentu A. Tajani a predseda Európskeho výboru regiónov K-H.Lambertz.

Dohovor primátorov a starostov je európska iniciatíva miestnych a regionálnych samospráv v boji proti klimatickým zmenám a za udržateľnú energiu v mestách a regiónoch. Iniciatíva vznikla v roku 2008. Doteraz sa do nej zapojilo 7755 signatárov, čo predstavuje 252 miliónov obyvateľov Európy. Z prešovského regiónu sú medzi signatármi mestá Kežmarok a Prešov.

x    x    x

 Potrebné kroky, aby sa aj mesto Prešov stalo signatárom Dohovoru starostov v oblasti klímy a energetiky, začala primátorka Andrea Turčanová realizovať po svojom zvolení v roku 2014. „Mesto Prešov sa pristúpením k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov zaviazalo najmä znížiť do roku 2030 emisie CO2, a podľa možnosti aj ďalších skleníkových plynov na území pod jeho správou aspoň o 40 %, a to prostredníctvom lepšej energetickej efektívnosti a rozsiahlejšieho využívania obnoviteľných zdrojov energie,“ uviedla

V roku 2015 mesto Prešov spracovalo východiskovú inventúru emisií, kde sa ukázalo, že najvýznamnejším zdrojom emisií sú obytné budovy a doprava, ale aj to, že mesto má potenciál tieto emisie znižovať.

 V rámci projektu ELENA Prešovský samosprávny kraj poskytol mestu Prešov technickú asistenciu pri príprave strategických investícií mesta, ktoré významne prispievajú k rozvoju mesta Prešov cez úsporu energií, zníženie CO2 a využitie obnoviteľných zdrojov energie.

Prešovu sa však darí získavať aj zdroje z európskych štrukturálnych fondov a projekty sa darí úspešne realizovať. Ide o projekty energetického zvýhodňovania budov (prioritne materských škôl), kde sú pripravené projekty za viac ako 4,6 mil. €, pričom projekty za viac ako 3 mil. už mesto Prešov realizuje (MŠ Bernolákova - 980 tis., MŠ Volgogradská - 380 tis.) resp. začne realizovať v blízkej budúcnosti (MŠ Važecká - 1 mil,. MŠ Čapajevova - 1,1 mil., MŠ Bratislavská - 880 tis.).

Potrebné je vyzdvihnúť aj oblasť modernizácie systémov verejného osvetlenia v Prešove, kde sa v ostatných troch rokoch podarilo vymeniť 1170 svietidiel a 4 rozvádzače verejného osvetlenia, a tiež upraviť nastavenie softvéru v 19 rozvádzačoch. Tým sa dosiahla úspora energie na úrovni 919,90 GJ / rok, čo je o 67% menej oproti pôvodnej spotrebe.

 V rámci Slovenska získalo mesto Prešov 1. miesto za zelené verejné obstarávanie a tiež v rámci Európy čestné uznanie za 4. ocenené miesto za prínos projektu k ochrane životného prostredia znižovaním emisií CO2 v objeme 64,39 ton ročne.

 Mesto Prešov od roku 2015 vyvíja nemalé úsilie v oblasti dopravy. Podarilo sa vymeniť 15 trolejbusov za modernejšie a energeticky úspornejšie, v tomto roku začne modernizácia dvoch prestupných dopravných uzlov (Levočská, Masarykova), pripravuje sa preferencia verejnej osobnej dopravy, rozširuje sa sieť cyklistických komunikácií výstavbou 7 úsekov nových cyklociest.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2016
Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska navštívili bruselské inštitúcie EÚ
Bratislava – 11. marca 2016 - V dňoch 9. a 10. marca 2016 sa v Bruseli uskutočnili pracovné stretnutia zástupcov ZMOS s podpredsedom EK a komisárom pre energetiku Marošom Šefčovičom, stálym predstaviteľom SR pri EÚ Petrom Javorčíkom a prezidentom Výboru regiónov Marku Markkulom.
viac
13.09.2016
Na dvere klopú Prešovské trhy a parkúrové preteky
Aký by to bol prešovský symbolický začiatok jesene, ak nie Prešovskými trhmi. Tradičná akcia predajných a výstavných trhov spojená s parkúrom začne už vo štvrtok 15. septembra.
viac
28.11.2020
Mesto Prešov spúšťa Mapu Vianoc
Od včerajška čakajú na všetkých Prešovčanov a návštevníkov nášho mesta obľúbené horúce nápoje či tradičné vianočné špeciality. Vychutnať si ich môžu pri obľúbených prevádzkach v historickom centre mesta ale aj na sídliskách. Nájdu ich veľmi jednoducho, pomocou prešovskej Mapy Vianoc.
viac
30.12.2020
Končiaci sa rok bol pre Prešov podľa primátorky jedným z najnáročnejších
Jedným z najnáročnejších v jeho novodobej histórii bol pre mesto Prešov končiaci sa rok 2020. Skonštatovala to primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %