Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.01.2017 11:54

Andrej Kiska: Primátori a starostovia sú zdrojom inšpirácie pre moju prácu


Snímky: (st)


Primátori a starostovia sú pre prezidenta SR Andreja Kisku inšpiráciou pre jeho vlastnú prácu a poslanie, pretože vďaka stretnutiam s nimi a ľuďmi v mestách i obciach môže lepšie rozumieť, čo trápi Slovensko. Prezident to uviedol pri dnešnom prijatí 81 zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska.


Mnohé problémy, s ktorými musia primátori a starostovia zápasiť majú podľa Kisku už charakter chronického ochorenia. "Väčšina z nich súvisí s tým, že v histórii rozhodnutí o decentralizácii bol len málokedy rozsah právomocí a povinností pre samosprávy sprevádzaný adekvátnym finančným zabezpečením ich výkonu. Platí to pre mnohé oblasti od vzdelávania našich detí až po starostlivosť o našich seniorov," povedal prezident.       

Na cestách po Slovensku vidí ale veľa pozitívnych príkladov ako je možné riešiť aj tie najvypuklejšie problémy. Podľa Kisku je obdivuhodné, ako niektorí starostovia dokážu pracovať s rómskou komunitou. "Nepoznám prakticky obec alebo mesto, kde by za pozitívnymi a dlhodobými výsledkami vo vzťahu k Rómom nestál v prvom rade starosta alebo primátor," podotkol.       

"V roku 2017 by sme sa nemali báť otvárať naozaj veľké a dôležité témy, ktoré nás spoločne trápia. O školstve, zdravotníctve, zlepšení situácie v rómskych komunitách, pomoci ľuďom v regiónoch, ktoré trápi vyľudňovanie, odchode mladých, nedostatku pracovných príležitostí i nedostatku možností na kvalitný a plnohodnotný život," povedal prezident. ZMOS považuje za jeden z najdôležitejších hlasov vo verejnej diskusii o výzvach, ktorým Slovensko čelí a o riešeniach problémov, ktoré už neznesú ďalší odklad.       

Predseda ZMOS a starosta obce Štrba Michal Sýkora poďakoval prezidentovi Andrejovi Kiskovi za spoluprácu aj slová uznania a zároveň ho požiadal aby počas svojich výjazdov stále viac zdôrazňoval i oceňoval inovatívne nápady a vyzdvihoval príklady dobrej praxe zavedenej v jednotlivých mestách a obciach na Slovensku. "Vysielajme aj takto spoločnosti signály, že máme byť načo hrdí, že máme stovky miest a tisíce obcí, ale pritom nespočetné množstvo jedinečností," povedal Michal Sýkora.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
Prvý prezident aktívne podporoval myšlienky samosprávnosti
Združenie miest a obcí Slovenska so zármutkom prijalo informáciu o odchode prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča.
viac
10.01.2018
Prezident SR A. Kiska prijal zástupcov ZMOS na tradičnom novoročnom stretnutí
Prezident poďakoval samosprávam za ich prácu, obzvlášť preto, lebo práve ony vedia, čo trápi obyvateľov. "Dôvera vložená do vás je veľká a želám, aby ste ju znova a znova menili a transformovali na fungujúcu samosprávu slúžiacu všetkým obyvateľom," skonštatoval A. Kiska.
viac
26.11.2018
Predseda ZMOS Michal Sýkora nebude kandidovať na prezidenta
Dlhoročný starosta Štrby a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora nebude kandidovať na prezidenta SR. K tomuto kroku ho vyzývali členovia orgánov ZMOS.
viac
17.01.2019
Prezident starostom a primátorom: Spravme z predškolskej výchovy prioritu
Slovensko zaostáva v predškolskej výchove a vzdelávaní za rozvinutými krajinami. Práve preto by táto téma mala byť prioritou. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska, ktorý vyzval starostov a primátorov, aby prispeli k vyzdvihnutiu tejto témy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %