Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.09.2019 06:50

Angličania sa chystajú vyrábať vodík z nerecyklovateľných plastov


Ilustračná snímka


Britským vedcom sa podarilo nájsť spôsob, ako z dnes nerecyklovateľných plastov vyrobiť vodík, ktorý by bolo možné použiť na výrobu elektriny a na pohon automobilov.


Potvrdí aj prax zmysluplnosť a ekonomickú návratnosť tohto nápadu výskumníkov z University of Chester? Alebo zapadne medzi viaceré predchádzajúce návrhy o využívaní nerecyklovateľných plastov, ktoré neuspeli v konkurencii nielen pre neschopnosť konkurovať v ekonomike, ale najmä z pohľadu dosiahnutia optimálnych environmentálnych parametrov?

V čom je čaro novej technológie?

Zjednodušene možno povedať, že celý proces premeny plastov na vodík sa odohrá v peci. Tá sa zahreje na teplotu 1000 °C. Nerecyklovateľné plasty pritom netreba špeciálne umývať alebo triediť – bleskovo sa roztavia a dôjde k uvoľneniu zmesi plynov, vrátane vodíka. Následne podľa anglických autorov premení nová technológia WtE akýkoľvek plastový odpad na vysoko kvalitný vodíkový syntetický plyn, vhodný na pohon plynových motorov. Ďalším produktom procesu by mala byť elektrická energia.

Čo ukáže prax?

Výsledok premeny v laboratórnych podmienkach bol optimistický. Oddelil sa vodík a ďalšie plyny, ktoré vznikli pri spaľovaní. Tie v praxi budú potrubím odvádzané do elektrárne. V nej z nich vyrobia elektrickú energiu. Celý proces nebude zdrojom o nič väčšieho znečistenia, aké spôsobujú súčasné špičkové plynové elektrárne. V tejto súvislosti zástupca spoločnosti Peele Environmental, ktorá vlastní elektráreň a chystá sa na jeseň testovať technológiu, pre denník The Guardian konštatoval, že zavedením riešenia vedcov z University of Chester bude možné využiť desiatky miliónov ton vyrobených nerecyklovateľných plastov. Tie by inak skončili na skládkach alebo v mori (klasické spaľovne si s nimi „neporadia“ – poznámka pš).

Ponúkané prínosy

Príťažlivosť nápadu vedcov je o to nákazlivejšia, že takto získaná produkcia vodíka by napríklad Veľkej Británii pomohla nahradiť plyn, ktorý sa v domácnostiach bežne používa v sporákoch, v bojleroch a podobne. Okrem toho by podľa anglických výskumníkov mal byť záujem o zavedenie technológie prakticky po celom svete. Napríklad japonské ministerstvo hospodárstva už prejavilo záujem a kontaktovalo spoločnosť Peele Environmetal.

Myšlienka výroby elektriny zo spaľovania nerecyklovateľných plastov rezonuje najmä v ázijských štátoch, ktoré na jej výrobu dnes využívajú uhlie. Platí predsa, že uhoľná elektráreň vyprodukuje oproti plynovej dvojnásobne viac emisií.

Mimochodom, odhadovaná cena nerecyklovateľných plastov sa v prípade úspechu výroby vodíka z nich má pohybovať okolo 50 USD za tonu.

Nabádanie k opatrnosti

Naproti tomu niektorí environmentalisti nabádajú k opatrnosti, upozorňujúc na skutočnosť, že podobné plány na spracovanie nerecyklovateľných odpadov tu už boli. A že aj keď vodík nie je skleníkový plyn, pri jeho výrobe z plastov sa isté plyny stále – aj keď v neporovnateľne nižších objemoch – uvoľňujú (napríklad metán).

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Archeológovia chcú overiť teórie o vodnej priekope
Na Kostolnom námestí v Michalovciach sa začali práce na archeologickom výskume. Nariadil ho Krajský pamiatkový úrad v Košiciach v súvislosti so zemnými prácami, ktoré má mesto v pláne uskutočniť.
viac
21.11.2016
Sochársku výzdobu atiky na Primaciálnom paláci chce mesto reštaurovať
Vedenie Bratislavy na základe zistenia zlého stavu historických sôch na Primaciálnom paláci chce sochy reštaurovať. Aktuálne prebieha reštaurátorský výskum, ktorý má určiť spôsob a rozsah reštaurovania.
viac
22.02.2019
Z polyolefínov nafta či benzín
Vedci prichádzajú s technológiou výroby čistých palív z nevyužívaného plastového odpadu
viac
06.03.2019
Plastového odpadu v prírode pribúda, WWF vyzýva vlády na zmenu
Vo voľnej prírode pribudne každý rok asi 100 miliónov ton plastového odpadu, z toho deväť miliónov ton skončí v oceánoch. Vo svojej štúdii o tom hovorí Svetový fond na ochranu prírody (WWF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %