Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.05.2019 07:50

Apríl – mesiac čistoty je za nami


Ilustračná snímka


Žilinská radnica vyhlásila apríl za mesiac čistoty. Počas celého mesiaca sa konalo v meste množstvo dobrovoľníckych akcií, ktoré mali za cieľ vyčistiť svoje okolie, zbaviť mesto odpadkov a spopularizovať medzi obyvateľmi pozitívny prístup k životnému prostrediu.


Vyvrcholením celej kampane sme ZA čistejšie mesto bolo jarné čistenie Lesoparku Chrasť, do ktorej sa každým rokom zapája čoraz viac ekologicky zmýšľajúcich Žilinčanov. Približne stovka dobrovoľníkov sa postarala o to, aby sa toto obľúbené miesto pre oddych a relax vyčistilo od neporiadku. Dovedna sa im podarilo vyzbierať takmer tonu odpadu. „Som veľmi milo prekvapený, koľko dobrovoľných aktivistov sa podarilo spojiť pre dobrú vec, akou je vyčistenie nášho mesta. Ďakujem všetkým, ktorí priložili ruku k dielu. Nielen tým, ktorí naše ulice reálne čistili, ale aj organizátorom dobrovoľníckych aktivít,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne. O čistejšie mesto sa postaralo aj 50 zamestnancov mestského úradu, ktorí vyčistili päť lokalít v meste počnúc centrom mesta, sídliskom Hliny, Vlčince až po Sasinkovu ulicu. Do výzvy sa zapojili tiež mestskí poslanci, materské a základné školy, mestská spoločnosť Žilbyt, občianske združenie Eko Friendly Žilina, ktoré zorganizovalo Jarné čistenie ulíc a Veľké čistenie Vodného diela.

„Tento rok sme zaznamenali skutočne obrovské množstvo dobrovoľníckych akcií. Mali sme nahlásené čistenie Hájika, Hradiska, Soliniek, časti sídliska Vlčince či Nešporovu ulicu. Študenti z Obchodnej akadémie Veľká okružná upratovali mesto, 60 zamestnancov Stredoslovenskej energetiky čistilo časť lesoparku, zamestnanci spoločnosti TESCO zase vyzbierali od odpadkov okolie Kamennej ulice a okolie svojich prevádzok. Dobrovoľníci a pracovníci z Vodohospodárskej výstavby upratovali Vodné dielo. Počas týchto aktivít sa odviezli stovky vriec odpadu,“ priblížil vedúci odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiline Andrej Vidra.

V čistení mesta sa pokračuje aj naďalej a v rámci letnej údržby. Čistia sa chodníky, cesty, upravuje sa zeleň, realizuje sa čistenie zastávok, zber, vývoz smetných nádob. Týždenné plány letnej údržby sú dostupné na webovej stránke mesta v sekcii Občan/komunálne služby.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2019
sme ZA čistejšie mesto
Po ústupe zimy a s príchodom jari začína obyvateľov nášho mesta trápiť neporiadok. Sídliská sú plné odpadkov, na chodníkoch nachádzame ohorky z cigariet, pri prechádzkach v parkoch či oddychových zónach nám zase skríži cestu množstvo obalov z potravín a nápojov.
viac
18.05.2019
Jubilanti sa stretli s primátorom na žilinskej radnici
Stretnutie Žilinčanov, ktorí oslávili okrúhle životné jubileum a vedenia mesta Žilina sa uskutočnilo v stredu 15. mája 2019 o 14.00 hod. na Radnici mesta Žilina.
viac
13.12.2019
Pomocnú ruku podá Prešovu aj Žilina
Pomoc v podobe finančnej dotácie z rozpočtu mesta vo výške 10-tis. eur poskytne Prešovu aj žilinská radnica. Peniaze budú použité na výdavky súvisiace s odstraňovaním následkov výbuchu plynu v bytových domoch na Mukačevskej ulici v Prešove a na pomoc osobám postihnutým touto tragickou udalosťou.
viac
27.05.2020
Mesto Žilina darovalo zdravotníkom tisícky rúšok
Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina dnes navštívil žilinský primátor Peter Fiabáne. Priniesol jej dar v podobe 10-tisíc kusov jednorazových chirurgických rúšok, ktoré Žilinčania získali z družobného čínskeho mesta Changchun.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %