Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.07.2018 11:50

Archeopark v Hanušovciach nad Topľou otvorí svoje brány hendikepovaným


Ilustračný výrez plagátu


Spoznať históriu prostredníctvom pekného zážitku. Aj takouto formou chcú v Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou priblížiť históriu marginalizovaným skupinám obyvateľov. V rámci projektu Priblížme si históriu prácou vlastných rúk sa už tento piatok budú môcť preniesť do doby kamennej.


„Archeopark Živá archeológia je múzeom zážitku, dôležité sú v ňom nie statické predmety, ale činnosti, ktoré sa s nimi dajú vykonávať“ hovorí riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

Práve prostredníctvom zážitku chcú teraz v archeoparku osloviť aj ľudí, ktorí sú pre svoje telesné a mentálne znevýhodnenie alebo príslušnosť k marginalizovaným skupinám nie celkom štandardnými návštevníkmi múzeí.  Preto vytvorili projekt troch podujatí určených prednostne týmto skupinám. V piatok 20. júla odštartuje prvé z nich pod názvom Navar a ochutnaj.

 „Chceme ľudí zapojiť do činností, v tomto prípade do prípravy jedla a tak im priblížiť dejiny“ pokračuje riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

 Návštevníci múzea spoznajú stravovacie návyky od doby kamennej po včasný stredovek a uvidia ukážky lovu zveri a zakladania ohňa v paleolite. Zároveň si môžu vyskúšať pomlieť múku na pravekých žarnovoch, upiecť nekvasený chlieb či uvariť slovanskú kašu. Čerešničkou na torte je aj samotná degustácia jedál.

 „Dejiny sa tu dajú doslova ochutnať. Zaručujeme, že u nás je raz zažiť viac ako stokrát počuť“ dodáva Mária Kotorová.

 Projekt pokračuje 17. augusta podujatím Vyrob si svoju ozdobu a vyvrcholí 19. októbra, kedy návštevníci archeoparku spoznajú najstaršie platidlá. Ako bonus si budú môcť vyraziť aj vlastnú mincu šťastia.

 Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou vzniklo v r. 1975. 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Krajským múzeom v Prešove. Spolu s jeho pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou hanušovského múzea je živé archeologické múzeum v prírode, vPrešove expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku a Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábikzo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2018
V Hanušovskom archeoparku si vyrazíte vlastnú mincu
Návštevníci archeoparku môžu už tento piatok spoznať najstaršie platidlá. Počas podujatia pod názvom Zaplať za všetko vlastnou mincou uvidia ukážky celého procesu výroby mincí.
viac
08.06.2020
V lokalite Vysielač vo Veľkých Kostoľanoch bývali ľudia už v dobe kamennej
V lokalite Vysielač v obci Veľké Kostoľany vzniká nová obytná štvrť. Jej obyvatelia však nebudú prvými, ktorí si toto miesto vybrali pre život.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
07.07.2023
V areáli kúpeľov objavili osadu z doby kamennej s kostrou dieťaťa
Kostra asi ročného dieťaťa z doby kamennej, z obdobia okolo roku 4000 pred naším letopočtom, je zatiaľ najzaujímavejším nálezom archeológov v blízkosti tzv. rímskych kúpeľov v Dudinciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %